ΔΙΕΘΝΗ

Η Αλ Κάιντα ανακοίνωσε την «επέκτασή» της στην Ινδία

η-αλ-κάιντα-ανακοίνωσε-την-επέκτασή-131895

Στην Ινδία επεκτείνεται η Αλ Κάιντα, αποφασισμένη να αποκαταστήσει τον ισλαμικο νόμο σε όλη την υποήπειρο και να «υψώσει τη σημεία του τζιχάντ κατά των εχθρών».

Οπως διεμήνυσε ο αρχηγός της οργάνωσης Αϊμάν αλ Ζαουάχρι διά μέσου του μιντιακού βραχίονα της Αλ Κάιντα, «η νέα οργάνωση αποτελεί τον καρπό μίας ευλογημένης προσπάθειας, τουλάχιστον δύο ετών, να συγκεντρωθούν οι μουτζαχεντίν της ινδικής υποηπείρου σε μία οντότητα». Αρχηγός της θα είναι ο πακιστανός Ασιμ Ούμαρ και στόχος «να εξαλειφθούν τα τεχνητά σύνορα που χωρίζουν τους μουσουλμάνους στην περιοχή».

Στο βίντεο, διάρκειας 55 λεπτών, ο Ζαουάχρι αναφέρει ότι το νέο παρακλάδι της Αλ Κάιντα θα πολεμήσει για την αναγέννηση ενός χαλιφάτου στη Μιανμάρ, το Μπανγκλαντές και σε κάποιες περιοχές της Ινδίας και θα σώσει τους μουσουλμάνους της περιοχής από την αδικία και την καταπίεση, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστότοπων SITE.

Τουλάχιστον τρία κρατίδια της Ινδίας με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς έχουν τεθεί σε συναγερμό μετά τη μετάδοση του βίντεο σήμερα, αν και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί – ακόμη – αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Το μήνυμα του Αλ Ζαουάχρι, άλλωστε, μοιάζει να απευθύνεται κυρίως προς τους δικούς του εχθρούς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτήν την κίνηση η Αλ Κάιντα σκοπεύει σε μία ανανέωση του προφίλ της, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει επισκιαστεί από τη δράση του Ισλαμικού Κράτους. «Η Αλ Κάιντα παλεύει για τη γνησιότητά της στα μάτια του ριζοσπαστικού μουσουλμανικού κόσμου», επισημαίνει ο Ινδός Αζάι Σάνι, ειδικός σε θέματα ασφάλειας από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Συγκρούσεων στο Νέο Δελχί.

«Ο Οσάμα μπιν Λάντεν έχει σκοτωθεί και όλη η ηγεσία της οργάνωσης, πλην του Αλ Ζαουάχρι και μερικών ακόμη, έχει αποδεκατιστεί από τα αμερικανικά drones», εξηγεί. Στο ίδιο βίντεο άλλωστε, ο Ζαουάχρι, προφανώς απευθυνόμενος στο Ισλαμικό Κράτος που απειλεί την κυριαρχία της Αλ Κάιντα, επαναλαμβάνει την πίστη του στον επικεφαλής των αφγανών ταλιμπάν Μουλά Ομαρ.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου