ΔΙΕΘΝΗ

Μετακίνηση του τάφου του Μωάμεθ ζητούν στην Σαουδική Αραβία

μετακίνηση-του-τάφου-του-μωάμεθ-ζητού-136777

Το δεύτερο πιο ιερό μνημείο του Ισλάμ μετά την Μέκκα, ο τάφος του προφήτη Μωάμεθ στη Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας, κινδυνεύει να γκρεμιστεί και τα λείψανά του να μεταφερθούν σε άγνωστη τοποθεσία, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Independent.

Τα αμφιλεγόμενα σχέδια για τη μεταφορά του τάφου του προφήτη Μωάμεθ ανήκουν σε έναν σαουδάραβα ακαδημαϊκό και έχουν κυκλοφορήσει στους κυβερνητικούς κύκλους στη Σαουδική Αραβία. Αποκαλύφθηκαν από έναν άλλον ακαδημαϊκό, τον δρα Ιρφάν αλ Αλάουι, ο οποίος αντιτίθεται στην καταστροφή του ιερού αυτού τόπου.

Το 61 σελίδων έγγραφο, καλεί για τη μετακίνηση των λειψάνων του Μωάμεθ στο κοντινό νεκροταφείο αλ Μπακί, όπου θα ενταφιαστεί ανώνυμα προκειμένου να μην γίνει τόπος ειδωλολατρίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Independent, δεν υπάρχει επίσημη απόφαση από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για υλοποίηση των σχεδίων.

Ο δρ. Ιρφάν αλ Αλάουι, διευθυντής του ιδρύματος Ερευνών για την Ισλαμική Κληρονομιά, προειδοποίησε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για μετακίνηση του τάφου του Μωάμεθ μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη στις σεκταριστικές διαμάχες σουνιτών και σιιτών. «Θέλουν να αποτρέψουν τους προσκυνητές από το να επισκέπτονται τον τάφο του Μωάμεθ γιατί πιστεύουν ότι είναι ειδωλολατρικό. Αλλά ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουν αυτό είναι να μετακινήσουν το σημείο ταφής του» είπε ο δρ. Αλάουι. Στο νεκροταφείο αλ Μπακί βρίσκονται τα λείψανα πολλών μελών της οικογένειας του προφήτη Μωάμεθ, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του, που μεταφέρθηκε εκεί τη δεκαετία του 1970.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου