ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Ανακατέλαβαν δύο πόλεις από τους τζιχαντιστές

ιράκ-ανακατέλαβαν-δύο-πόλεις-από-τους-140335

Οι ιρακινές και οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας ανακατέλαβαν τη Δευτέρα δύο ακόμη πόλεις από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα, με την υποστήριξη σιιτικών πολιτοφυλακών και των κούρδων πεσμεργκά, ανακατέλαβαν την πόλη Σουλεϊμάν Μπεκ στο βόρειο Ιράκ, είπε ένας αξιωματούχος.

«Ειδικές δυνάμεις κατάφεραν σήμερα να καθαρίσουν εντελώς τη Σουλεϊμάν Μπεκ από το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Σάμπαχ αλ Νούμαν, ένας εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ιράκ στον ανεξάρτητο ιστότοπο al Sumaria News.

«Τα στρατεύματα ύψωσαν την ιρακινή σημαία στο δημαρχείο», πρόσθεσε.
Η Σουλεϊμάν Μπεκ βρίσκεται κοντά στην Αμερλί, την πόλη όπου ζουν κυρίως σιίτες Τουρκομάνοι και την οποία έθεσαν και πάλι υπό τον έλεγχό τους τα ιρακινά στρατεύματα χθες Κυριακή αφού έσπασαν τη δίμηνη πολιορκία της από τους τζιχαντιστές.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι επισκέφθηκε την Αμερλί σήμερα για να συγχαρεί τις ιρακινές δυνάμεις, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Iraqiya.
«Κάλεσε τα στρατεύματα να συνεχίσουν την πορεία τους για να απελευθερώσουν και άλλες περιοχές από τους τρομοκράτες», μετέδωσε το al Iraqiya, επικαλούμενο μια στρατιωτική πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Αφού υπέστησαν σημαντικές ήττες από τους μαχητές του ΙΚ, τα ιρακινά στρατεύματα με την υποστήριξη αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων έχουν τις τελευταίες εβδομάδες περάσει στην αντεπίθεση και έχουν σημειώσει αρκετές νίκες εναντίον των τζιχαντιστών στα βόρεια.

Εξάλλου οι πεσμεργκά ανακατέλαβαν σήμερα την πόλη Ζούμαρ, περίπου ένα μήνα αφού την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με κούρδο αξιωματούχο.

Η Ζούμαρ, που βρίσκεται κοντά σε μια πετρελαιοπηγή, «απελευθερώθηκε πλήρως και τώρα είναι υπό τον έλεγχο των πεσμεργκά», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά τους οι ισλαμιστές αντάρτες σκότωσαν τουλάχιστον έξι ιρακινούς αστυνομικούς και μέλη φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών στην πόλη Χαουίτζα, επίσης στο βόρειο Ιράκ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου