ΔΙΕΘΝΗ

Αυτό είναι το πιο ιστορικό και διάσημο κτίριο της Νέας Υόρκης

αυτό-είναι-το-πιο-ιστορικό-και-διάσημο-151869

Δεν υπάρχει διασημότερο κτίριο στη Νέα Υόρκη από το The Dacota. Χτίστηκε το 1880, στην καρδιά του Μανχάταν, πάνω στο Σέντραλ Παρκ και απέκτησε παγκόσμια φήμη όταν εκεί δολοφονήθηκε ο Τζον Λένον το 1980.

Θεωρείται ένα από τα μοναδικά κτίρια κύρους της Νέας Υόρκης. Γοτθικής κατασκευής, με γκρίζα πέτρα και θόλους που θυμίζουν την Παναγία των Παρισίων υποδέχτηκε μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του κόσμου. Ο συνθέτης Τσαϊκόφσκι εκεί διέμεινε όταν πήγε να παίξει στο Κάρνεγκι Χολ. Εκεί φιλοξενήθηκε και ο ρώσος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ ενώ διέμεινε για χρόνια ως ενοικιαστής ο Μπόρις Καρλόφ, διάσημος γιατί ήταν ο πρώτος πουυποδύθηκε τον κόμη Δράκουλα.

Το 1968 ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι κάνει διάσημο το κτίριο γυρίζοντας τα εξωτερικά πλάνα του στο κτίριο Dacota. Ωστόσο το διασημότερο ζευγάρι που έζησε στο Dacota ήταν ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο.

Το 1980 η διάσημη φωτογράφος Annie Leibovitz φωτογραφίζει το ζευγάρι (για λογαριασμό του περιοδικού Rolling Stone) μπροστά στο διάσημο κτίριο ενώ λίγες ώρες αργότερα ο Λένον δολοφονείται μέσα στο διαμέρισμά του από τον τρελό Μαρκ Τσάπμαν.
Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν μπροστά στο διάσημο κτίριο και φήμες ότι πρόκειται για δαιμονισμένο και καταραμένο αρχίζουν να κυκλοφορούν.

Η Λορίν Μπακόλ αγόρασε διαμέρισμα στο ιστορικό κτίριο μετά τον θάνατο του Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ για 40.000 δολάρια, σε εξευτελιστική τιμή, και έζησε εκεί ως τον θάνατό της. Πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο όταν έγινε γνωστός ο θάνατός της και θέλησαν να αφήσουν λουλούδια αλλά οι φύλακες τους εμπόδισαν και μόνο μερικά ροζ τριαντάφυλλα άφησε κάποιος.

Η Λορίν Μπακόλ φωτογραφήθηκε στο διαμέρισμά της

Σήμερα τα διαμερίσματα του The Dakota πωλούνται από 4-14 εκατομμύρια δολάρια και εντυπωσιάζουν με την σκοτεινή χλιδή τους αγοραστές όλου του πλανήτη.

Το The Dacota στη δεκαετία του 1880, όταν δεν υπήρχαν ούτε ουρανοξύστες ούτε Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου