ΔΙΕΘΝΗ

Spiegel: Αναλυτής συγκρίνει το Ισλαμικό Κράτος με την Αλ-Κάιντα

spiegel-αναλυτής-συγκρίνει-το-ισλαμικό-κράτ-152150

Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια, το Ισλαμικό Κράτος (IS) έχει αυξήσει την δύναμη και την επιρροή του σε τέτοιο βαθμό ώστε έχει γίνει η πιο απειλητική οργάνωση τζιχαντιστών στην Μέση Ανατολή.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Spiegel online ο Τσαρλς Λίστερ, αναλυτής στο Brookings Institution, το συγκρίνει με την άλλη διαβόητη οργάνωση εξτρεμιστών ισλαμιστών, την αλ-Κάϊντα. Ακολουθούν αποσπάσματα:

SPIEGEL ONLINE: Εχετε πει ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει καταφέρει να κάνει ουσιαστικά ό,τι είχε κάνει η αλ-Κάϊντα στο παρελθόν, μόνο που το έκανε καλύτερα, με εξαίρεση την διεξαγωγή μιας επίθεσης στο εξωτερικό. Πώς συγκρίνετε τις δύο οργανώσεις;

Λίστερ: Και οι δύο επιδιώκουν να ιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος που να διέπεται από τον νόμο της Σαρίας, αλλά έχουν πολύ διαφορετικές στρατηγικές. Η αλ-Κάιντα έχει υιοθετήσει μια πολύ πιο υπομονετική και μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την άσκηση του κοινωνικού ελέγχου και την διακυβέρνηση. Η αλ-Κάιντα επικεντρώνεται στη δημιουργία των κοινωνικο-πολιτικών συνθηκών για μια τέτοια πραγματικότητα. Το IS είναι πολύ πιο ανυπόμονο όσον αφορά την επίτευξη του στόχου αυτού.

Και στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και τώρα, το IS προσπάθησε να εφαρμόσει το ισλαμικό δίκαιο της Σαρίας αμέσως, και να κυβερνήσει τον πληθυσμό από την πρώτη στιγμή που αναλάμβανε τον έλεγχο σε μια περιοχή.

Η Συρία προσφέρει την καλύτερη σύγκριση από άποψη στρατηγικής. Η αλ-Νούσρα, η «θυγατρική» της αλ-Κάιντα στην Συρία, έχει μεγάλη επιρροή σε ολόκληρη τη χώρα, σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά δεν επέλεξε να εφαρμόσει άμεσα την Σαρία, μέχρι αρκετά πρόσφατα, επειδή θεωρούσε ότι οι κοινωνικές συνθήκες δεν ήταν ακόμη έτοιμες, και ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις αν επέβαλε πολύ σύντομα τον ισλαμικό νόμο.

SPIEGEL ONLINE: Εχετε δηλώσει ότι ο ηγέτης του IS Αμπου Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι έχει μεγαλύτερη θρησκευτική νομιμοποίηση από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ή τον Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι (σσ τον νυν ηγέτη της αλ-Κάιντα).

Λίστερ: Παρ’ ό,τι και οι δύο παρουσιάζονταν ως ειδικοί για το Ισλάμ, ούτε ο Μπιν Λάντεν ούτε ο Ζαουάχρι είχαν επίσημη θρησκευτική εκπαίδευση. Ο Μπαγκντάντι φέρεται να έχει διδακτορικό στην Ισλαμική Θεολογία και ήταν επίσης κληρικός σε ένα τζαμί στη γενέτειρά του, την πόλη Σαμάρα στο Ιράκ. Αυτό του έδωσε την δυνατότητα να αποκτήσει την φήμη της αυθεντίας σε θέματα θρησκείας. Αν κοιτάξετε τα άτομα που βρίσκονται αμέσως κάτω από τον Μπαγκντάντι, θα δείτε ότι οι περισσότεροι είναι στρατιωτικοί, πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, και επαγγελματίες από τον ιρακινό στρατό.

Αυτό από μόνο του δείχνει την ανάγκη του IS να έχει έναν θρησκευτικό ηγέτη στην κορυφή. Ο Μπαγκντάντι δεν φαίνεται να είναι ένα πολύ χαρισματικό άτομο. Βρίσκεται στην ηγεσία της οργάνωσης εξαιτίας της θρησκευτικής νομιμοποίησής του.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου