ΔΙΕΘΝΗ

Κένυα: Καταζητείται η… «λευκή Χήρα»!

κένυα-καταζητείται-η-λευκή-χήρα-163024

H αστυνομία της Κένυας παραδέχθηκε ενώπιον δικαστηρίου την Πέμπτη ότι έχει χάσει κάθε ίχνος της «λευκής Χήρας», της Βρετανίδας Σαμάνθα Λέθγουαϊτ, της χήρας του ενός εκ των καμικάζι αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005, η οποία αναζητείται από τη Δικαιοσύνη της Κένυας.

Το δικαστήριο διέταξε την παράσταση των ερευνητών, που δεν ανταποκρίθηκαν στις δύο προηγούμενες κλητεύσεις, προκειμένου να παρουσιάσουν στο δικαστήριο την πρόοδο των ερευνών τους.

«Προσπαθήσαμε να τη συλλάβουμε, ωστόσο εκείνη δε σταματά να αλλάζει ταυτότητα και περιοχή» δικαιολογήθηκε ο Αμπεντνέγκο Κιλόνζο ένας από τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει την έρευνα, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, σε ένα κείμενο που διαβιβάστηκε στο Δικαστήριο.

«Πρέπει να έχει αποκτήσει καινούργιο όνομα, διαφορετικό από τα προηγούμενα» προσέθεσε ο αστυνομικός.

Εναντίον της Λέθγουαϊτ (η οποία κάποτε χρησιμοποιούσε ένα νοτιοαφρικανικό διαβατήριο, το οποίο ήταν πλαστό ή κλεμμένο, με το όνομα Νάταλι Ουέμπ) έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τη Δικαιοσύνη της Κένυας ενώ και η Ιντερπόλ έχει εκδώσει «κόκκινο σήμα» (διεθνές ένταλμα σύλληψης και απέλασης) κατόπιν αιτήματος του Ναϊρόμπι.

Η «λευκή Χήρα» αναζητείται από το Δεκέμβριο του 2011 στην Κένυα για κατοχή εκρηκτικών και σύσταση και συμμορία, στο πλαίσιο ενός σχεδίου τρομοκρατικών επιθέσεων για τα οποία μία εκ των υπόπτων συνεργών, η Βρετανίδα Ζερμέν Γκραντ είχε συλληφθεί την ίδια εποχή στις ακτές της χώρας.

Η 30χρονη Λέθγουαϊτ, μητέρα που είχε ασπαστεί το Ισλάμ κατά την εφηβεία της, είναι η χήρα του Ζερμέν Λίντσεϊ, ενός εκ των τεσσάρων καμικάζι αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά σε μέσα μεταφοράς του Λονδίνου την 7η Ιουλίου του 2005, με αποτέλεσμα τον θάνατο 67 ανθρώπων.

Αφότου τα ίχνη της χάθηκαν στη Βρετανία και εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική, εκείνη επανεμφανίστηκε στις ακτές της Κένυας το Δεκέμβριο του 2011, όπου για λίγο ξέφυγε της σύλληψης.

Θεωρείται ύποπτη για δεσμούς με τους Σομαλούς ισλαμιστές Σεμπάμπ, ενώ το όνομά της εμφανίστηκε εκ νέου κατά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι το Σεπτέμβριο του 2013.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου