ΔΙΕΘΝΗ

Ακατάληπτες οι συνομιλίες στο μαύρο κουτί της πτήσης της Air Algerie

ακατάληπτες-οι-συνομιλίες-στο-μαύρο-κ-172142

Το «μαύρο κουτί» που κατέγραφε τις συνομιλίες στην πτήση AH5017, η οποία συνετρίβη τον περασμένο μήνα στο βόρειο Μαλί, είχε παρουσιάσει βλάβη και οι συνομιλίες που περιέχει είναι ακατάληπτες, ανακοίνωσαν οι Γάλλοι ειδικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα.

Το McDonnell Douglas-83 της Air Algerie κατέπεσε στις 24 Ιουλίου στα νότια της πόλης Γκόσι του Μαλί, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο. Και οι 116 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.

Η συσκευή καταγραφής ομιλίας βασιζόταν σε μαγνητοταινία, η οποία έχει αντικατασταθεί με ψηφιακό σύστημα στα νεότερα αεροπλάνα. Η ταινία είχε κοπεί και χρειάστηκε να επιδιορθωθεί, και όμως πάλι οι συνομιλίες των πιλότων δεν ακούγονται, ανέφερε ο Ρεμί Ζουτί, ο πρόεδρος της υπηρεσίας διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων.

«Υπάρχει ήχος στην ταινία, είναι όμως ακατάληπτος» είπε ο Ζουτί. Διευκρίνισε πάντως ότι η βλάβη δεν προκλήθηκε από τη συντριβή του αεροσκάφους και είναι πιθανότατα προϋπήρχε.

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η πτήση ΑΗ5017 συνετρίβη λόγω κακοκαιρίας.

Οι πιλότοι είχαν ζητήσει άδεια να αλλάξουν πορεία καθώς έπεσαν σε καταιγίδα μετά την απογείωσή τους από το αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου. Τα στοιχεία από το δεύτερο μαύρο κουτί, το οποίο καταγράφει δεδομένα της πτήσης, δείχνει ότι τζετ προσπάθησε να παρακάμψει την καταιγίδα, αλλά σταδιακά έχασε ύψος και ταχύτητα.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής του Μαλί είπε ότι μια πρώτη έκθεση για το δυστύχημα θα δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο λόγος που η Γαλλία ανέλαβε την έρευνα για το δυστύχημα είναι ότι 54 από τα θύματα ήταν γάλλοι πολίτες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου