ΔΙΕΘΝΗ

Spiegel: Οι ΗΠΑ «παλεύουν» με το κύμα μαζικής εισροής ανηλίκων

spiegel-οι-ηπα-παλεύουν-με-το-κύμα-μαζικής-174642

Με την αύξηση της παράνομης μετανάστευσης ανηλίκων από χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα και η Γουατεμάλα παλεύουν οι ΗΠΑ, όπως τονίζεται σε σχετικό εκτενές άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

«Το πρόβλημα των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή δεν είναι η παράνομη εισροή μεταναστών στη χώρα -άλλωστε, οι αριθμοί εισόδου μεταναστών στις ΗΠΑ είναι οι χαμηλότεροι εδώ και πολλά χρόνια. Το πρόβλημα έγκειται αλλού: πως τα αμερικανικά σύνορα περνάνε όλο και περισσότερα παιδιά, ανήλικοι που φεύγουν από τις χώρες τους προσπαθώντας να αποφύγουν το ολοένα και μεγαλύτερο κύμα εγκληματικότητας. Από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 60.000 ανήλικοι κρατούνται από τις Αρχές επειδή πέρασαν τα σύνορα των ΗΠΑ χωρίς χαρτιά», σημειώνει το ρεπορτάζ του Spiegel που στη συνέχεια επιχειρεί να καταγράψει τις συνθήκες διαβίωσης των ανηλίκων που μπαίνουν στις ΗΠΑ ασυνόδευτοι. Τα παιδιά αυτά φιλοξενούνται εδώ και πολλούς μήνες σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Η πλειοψηφία τους ζουν σε άθλιες συνθήκες, δεν έχουν κρεβάτια και κοιμούνται στο πάτωμα, ενώ αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μήνες, αφού η διαδικασία απέλασης ενός παιδιού που έχει φτάσει στη χώρα χωρίς χαρτιά και χωρίς να συνοδεύεται από κάποιο μέλος της οικογένειάς του είναι πολύ μακρά και περίπλοκη.

«Υπογραμμίζω ότι ο αμερικανικός λαός και η κυβέρνησή μου έχουν μεγάλη συμπόνια για τα παιδιά αυτά που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη βία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όμως επεσήμανε επίσης ότι η πλειονότητα όσων συλλαμβάνονται στα σύνορα θα επιστρέψουν στη χώρα τους, όπως το προβλέπει ο νόμος. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την έκτακτη ανθρωπιστική κατάσταση στα σύνορα των ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε πριν ένα μήνα να εγκριθεί, βάσει νομοσχεδίου, έκτακτη βοήθεια ύψους δυόμισι δισ. ευρώ για την παροχή καλύτερης φροντίδας και περισσότερων καταλυμάτων για τους ανήλικους πρόσφυγες, για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα και για την πρόσληψη περισσότερων δικαστών και δικηγόρων ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχου των παιδιών για να μπορούν να επιστρέφουν πιο γρήγορα στις χώρες καταγωγής τους. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές μπλόκαραν την ψήφιση του νομοσχεδίου με ψήφους 50 έναντι 44 (χρειάζονταν 60 για την ψήφισή του) εκφράζοντας σοβαρές αντιρρήσεις σχετικά με το κόστος του νομοσχεδίου.

«Αυτή τη στιγμή το καίριο ερώτημα είναι το εξής: όλοι αυτοί οι άνθρωποι που περνάνε τα σύνορα των ΗΠΑ είναι μετανάστες ή πρόσφυγες; Οι Ρεπουμπλικάνοι τους θεωρούν μετανάστες κι επιθυμούν να λύσουν το πρόβλημα καθιστώντας τα αμερικανικά σύνορα αδιαπέραστα. Θέλουν περισσότερη αστυνόμευση στα κέντρα εισόδου, υψηλότερους φράχτες και, αν τυχόν κάποιος περάσει στις ΗΠΑ, άμεση απέλαση στη χώρα καταγωγής του», τονίζεται στο άρθρο, το οποίο καταλήγει πως «πλέον, είναι πασίδηλο πως αμφότερες οι πλευρές, κι ειδικά ο Ομπάμα, πρέπει να καταβάλλουν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να λυθεί αυτό το ακανθώδες πρόβλημα».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου