ΔΙΕΘΝΗ

Ποιες πόλεις προσελκύουν τα μεγαλύτερα μυαλά της ανθρωπότητας;

ποιες-πόλεις-προσελκύουν-τα-μεγαλύτε-175278

Αν θέλετε να γίνετε επιτυχημένος, τότε φροντίστε να γεννηθείτε στη Βοστώνη και στη συνέχεια να μετακομίσετε στη Νέα Υόρκη. Φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο και το ταλέντο, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, είναι μερικές από τις πόλεις που προσελκύουν τις μεγαλύτερες προσωπικότητες.

Χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων με αξιόλογες προσωπικότητες που μετράνε περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν, φτάνοντας μέχρι το βασιλιά Δαβίδ του Ισραήλ και τον Ιούδα στο 1069 π.Χ., οι ερευνητές παρακολούθησαν την άνοδο και την πτώση των πολιτιστικών κέντρων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική για εκατοντάδες χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το Παρίσι ήταν πόλος έλξης για τα μεγάλα ταλέντα παγκοσμίως κατά τη διάρκεια των αιώνων, ενώ και η Γερμανία έχει πολλά μικρότερα πολιτιστικά κέντρα που ανταγωνίζονται για το μυαλό και τη δημιουργικότητα.

Οπως εξηγεί ο Μαξιμίαλ Σχιτς, ιστορικός της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας και επικεφαλής της μελέτης, ενδιαφέρεται να συνδέση την έρευνα με τις ανθρωπιστικές επιστήμες ως ένας τρόπος για να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα των έργων μεγάλων προσωπικοτήτων.

Χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων των 150.000 αξιόλογα ονόματα από το διαδικτυακό τόπο Freebase.com, οι ερευνητές κατέγραψαν τις θέσης γέννησης και θανάτου κάθε ατόμου.

Οι προσωπικότητες κυμαινόταν από διάσημους μονάρχες, όπως ο Βασιλιάς Δαβίδ σε πιο πρόσφατες διασημότητες. Το πιο πρόσφατο αξιοσημείωτο όνομα στη λίστα, που χρονολογείται το 2012, ήταν η Πόπι Μπάρλοου, η θνησιγενής κόρη του τραγουδιστή Γκάρι Μπάρλοου και της χορεύτριας Νταν Μπάρλοουν.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα με τις περιοχές γέννησης και θανάτου, οι ερευνητές δημιούργησαν χάρτες όπου οι διάσημοι άνθρωποι γεννιούνται και πεθαίνουν, δείχνοντας τις θέσεις που επιλέγουν να ζήσουν.

Μεταξύ του 1ου έτους μΧ και του 2012, οι χάρτες αποκαλύπτουν την αλλαγή του χαρακτήρα της Ευρώπης. Αρχικά, η Ρώμη ήταν ένα κομβικό σημείο. Σταδιακά, οι πόλεις άρχισαν να συνδέονται μεταξύ τους, από τις ροές των ατόμων που μετακινούνται από σημείο σε σημείο. Γύρω στο 1500, οι περιφερειακές συσπειρώσεις άρχισαν να αναδύονται, σε δύο διαφορετικά σχέδια. Ορισμένες περιοχές διοικούνταν από ένα ενιαίο αστικό κέντρο όπως το Παρίσι, ενώ άλλες είχαν διάσπαρτα, μικρότερα πολιτιστικά κέντρα.

Το Λονδίνο, οι Άλπεις και η Γαλλική Ριβιέρα ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών θέσεων που οι προύχοντες μεταναστεύουν, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Γενέτειρες τους ήταν αγροτικές περιοχές και πόλεις όπως το Εδιμβούργο και το Δουβλίνο, που εξάγουν τα περισσότερα μεγάλα μυαλά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Νέα Υόρκη κυριαρχεί πλέον ως μαγνήτης για διάσημα ονόματα. Βοστώνη, Φιλαδέλφεια, Σικάγο, Νέα Ορλεάνη και η αγροτικές μεσοπολιτείες ενεργούν ως φυτώρια, όπου οι προύχοντες γεννήθηκαν και στη συνέχεια μετακόμισαν αλλού. Άλλες ελκυστικές πόλεις που οι διάσημοι άνθρωποι συρρέουν, πέρα από τη Νέα Υόρκη περιλαμβάνουν το Λος Άντζελες και την Ουάσιγκτον, ενώ το Ντάλας, το Νάσβιλ και Ατλάντα προσελκύουν επίσης μεγάλα μυαλά.

Τα μοτίβα ωστόσο αλλάζουν με το χρόνο. Για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη δεν ήταν πάντα πόλος έλξης μεγάλων ονομάτων. Στη δεκαετία του 1920, η πόλη γέννησε περισσότερους αξιόλογους ανθρώπους που μετακόμισαν αργότερα σε σχέση με αυτούς που προσέλκυσε.

«Το γεγονός ότι το αυτοκίνητο βγήκε σε μαζική παραγωγή, οδήγησε σε μια επίσης μαζική φυγή στο Λος Αντζελες» εξηγεί ο Σχιτς.

iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου