ΔΙΕΘΝΗ

PKK: Καλεί τους Κούρδους σε μέτωπο κατά των τζιχαντιστών

pkk-καλεί-τους-κούρδους-σε-μέτωπο-κατά-τω-176591

To Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κάλεσε όλους τους Κούρδους να αγωνιστούν ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι επέκτειναν την προέλασή τους κουρδικές περιοχές του Ιράκ.

Οι Κούρδοι κατοικούν σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη νοτιοανατολική Τουρκία ως τη βορειοανατολική Συρία και από το βόρειο Ιράκ ως το δυτικό Ιράν.

«Όλοι οι Κούρδοι στο Βορρά, την Ανατολή, το Νότο και τη Δύση πρέπει πρέπει να εξεγερθούν εναντίον της επίθεσης σε Κούρδους στη Σιντζάρ (στο Βόρειο Ιράκ)» ανέφερε το PKK σε διαδικτυακή ανακοίνωσή του.

«Όλες οι κουρδικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να λάβουν μέρος σε αυτήν την αντίσταση, χέρι με χέρι. Όταν Κούρδοι δέχονται επίθεση, πρέπει να δείξουμε στους επιτιθέμενους ότι θα βρουν όλους τους Κούρδρους εναντίον τους», προσθέτει το PKK.

Την ίδια ώρα οι πεσμεργκά, προετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους στο βόρειο Ιράκ εναντίον των τζιχαντιστών, οι οποίοι την Κυριακή έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τρεις πόλεις αλλά και το φράγμα της Μοσούλης.

«Θα τους επιτεθούμε μέχρι να έχουν εξοντωθεί πλήρως και δεν θα δείξουμε έλεος», είπε ένας κούρδος αξιωματούχος. «Τους δώσαμε αρκετές ευκαιρίες και θα πάρουμε πίσω ακόμη και τη Μοσούλη. Πιστεύω τις επόμενες 48 με 72 ώρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η νέα προέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι στα τέλη του Ιουνίου εγκαθίδρυσαν ένα χαλιφάτο στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που έχουν υπό τον έλεγχό τους, θα τους επιτρέψει να ισχυροποιήσουν τον έλεγχό τους στον τομέα της Μοσούλης και να μετακινούνται με μεγαλύτερη άνεση στις δύο χώρες.

Στο μεταξύ κούρδοι μαχητές από τη Συρία έχουν φτάσει στο Ιράκ για να ενισχύσουν τους πεσμεργκά.

«Το (συριακό, κουρδικό) κόμμα Δημοκρατική Ένωση (PYD) μάχεται στις περιοχές της Σιντζάρ και της Ράμπια» στο βόρειο Ιράκ κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός του ιρακινού στρατού, προσθέτοντας ότι αυτό δεν συνέβη σε συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι διέταξε σήμερα την Πολεμική Αεροπορία της χώρας να υποστηρίξει τους Πεσμεργκά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Κάσεμ Άτα.

«Ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων έδωσε εντολές στους επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας (…) να προσφέρουν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις των πεσμεργκά», πρόσθεσε ο ίδιος.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου