ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Συμμαχία με το UKIP θέλουν τρεις στους δέκα ψηφοφόροι των Τόρις

βρετανία-συμμαχία-με-το-ukip-θέλουν-τρεις-180286

Σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος τάσσεται υπέρ της συγκρότησης συμμαχίας με το ευρωφοβικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ αντί της σημερινής συμμαχίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα, εφόσον δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν οι Τόρις την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2015.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS UK, το 30% των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος θα υποστήριζε μια συμμαχία με το UKIP, το οποίο κέρδισε τις ευρωεκλογές, αν το κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δεν καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Μετά τις ευρωεκλογές ο Κάμερον είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συμμαχίας με το UKIP στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

«Δεν κάνουμε συμφωνίες. Οι συντηρητικοί υποψήφιοι θα παρουσιαστούν ως συντηρητικοί, θα πολεμήσουν ως συντηρητικοί και ελπίζω θα θριαμβεύσουν ως συντηρητικοί» είχε δηλώσει.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.191 ενηλίκων, δείχνει επίσης ότι οι συντηρητικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν και μία ανανέωση της τρέχουσας συμμαχίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν επίσης να απαριθμήσουν τις δέκα πιο σημαντικές πολιτικές του Κάμερον και η υπόσχεσή του να οργανώσει δημοψήφισμα το 2017 για την θέση της Βρετανίας στην ΕΕ βρέθηκε στην τελευταία θέση με 28%.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το Εργατικό Κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 36% της πρόθεσης ψήφου μπροστά από τους Συντηρητικούς (29%), το UKIP (19%) και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (7%).

«Αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι είναι πιθανό κανένα κόμμα να μην εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές» σχολίασε η γενική διευθύντρια του TNS UK Μισέλ Χάρισον,

«Αν και είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς το μεγάλο ποσοστό των υποστηρικτών των Συντηρητικών που τάσσεται υπέρ μιας συμμαχίας με το UKIP, είναι ένα ερώτημα αν η πιθανότητα αυτή μπορεί να είναι μια βιώσιμη λύση στις επόμενες εκλογές» προσέθεσε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου