ΔΙΕΘΝΗ

Ο άνθρωπος που αυτοπυροβολήθηκε στο πρόσωπο εξομολογείται

ο-άνθρωπος-που-αυτοπυροβολήθηκε-στο-π-185812

Ο 39χρονος πλέον Ρίτσαρντ Λι Νόρις, ο οποίος πέρασε 10 χρόνια κρυμμένος πίσω από μία μάσκα αφότου έχασε τη μύτη του, τα χείλια του και νέκρωσαν οι μύες στο σαγόνι του και η γλώσσα του, όταν αυτοπυροβολήθηκε το 1997, κοσμεί το εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού GQ έπειτα από την επέμβαση μεταμόσχευσης προσώπου στην οποία υποβλήθηκε.

Σαγόνια, δόντια, γλώσσα, μύες και νεύρα αντικαταστάθηκαν κατά την 36 ωρών συνολικής διάρκειας εγχείρισης στην οποία υποβλήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μέριλαντ. Στην επέμβαση που πραγματοποιήθηκε το 2012, έλαβαν μέρος συνολικά 150 γιατροί και νοσοκόμες.

Ο Ενρίκε Ροντρίγκες δείχνει στον Νόρις το νέο του πρόσωπο, μετά την 36ωρη επέμβαση

Ο Νόρις χάρις στον 21χρονο Τζος που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα και έγινε δωρητής οργάνων, έχει ένα καινούριο πρόσωπο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο απλά. Η επέμβαση θεωρείται από τις πολυπλοκότερες στα ιατρικά χρονικά και οι γιατροί έδιναν στον Νόρις μόλις 50% πιθανότητες επιβίωσης. Ωστόσο, ο Νόρις εξομολογείται στη συνέντευξή του: «Μία σταγόνα ελπίδας μπορεί να δημιουργήσει έναν ωκεανό, αλλά ένα κουτί (γεμάτο) από πίστη μπορεί να δημιουργήσει ολόκληρο κόσμο».

Ο Νόρις αναφέρει πως είναι υπερήφανος που υπήρξε «πειραματόζωο» και χαρούμενος που περνά το υπόλοιπο της ζωής τους μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία με τους χειρουργούς να εκτιμούν την κατάστασή του.

Ο Νόρις ήταν 22 όταν αυτοπυροβολήθηκε στο πρόσωπο. Είχε επιστρέψει αργά στο σπίτι του μεθυσμένος και τσακωνόταν με τη μητέρα του όταν πήρε μία καραμπίνα και την απειλούσε πως θα τινάξει τον εαυτό του στον αέρα. Πείραξε λίγο τη θαλάμη του όπλου και αυτό ήταν, το όπλο του «ανατίναξε» το πρόσωπο. Ανθρώπινη σάρκα, οστά και δόντια είχαν διασκορπιστεί στους τοίχους του υπνοδωματίου του αλλά και στη μητέρα του.

Από τότε η κάθε ημέρα ήταν ένας πραγματικός γολγοθάς για τον Νόρις ο οποίος πάλεψε με τη διάκριση κάθε φορά που έβγαινε στον έξω κόσμο, τον εθισμό του στο αλκοόλ, αλλά και την κατάθλιψη που του δημιούργησε τάσεις αυτοκτονίας. Μάλιστα, για 10 χρόνια επέλεγε να κυκλοφορεί μόνο τις νύχτες και πάντα φορώντας μάσκα.

Μέχρι να φτάσει στη μεταμόσχευση προσώπου, ο Νόρις υποβλήθηκε σε σειρά άλλων επεμβάσεων όλα αυτά τα χρόνια και οι γιατροί του είχαν ανακοινώσει πως είναι αδύνατον να του κατασκευάσουν από την αρχή κάποια όργανα, όπως χείλη, όταν δεν έχουν καμία βάση. Η μόνη λύση ήταν να περιμένει για κάποιον δότη. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν ο οργανισμός του Νόρις να απορρίψει τα μεταμοσχευμένα όργανα. Για αυτό άλλωστε και είχε μόλις 50% πιθανότητες επιβίωσης.

Μάλιστα, αυτό που ισχύει για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση προσώπου είναι ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή, ακόμη και έπειτα από 10 χρόνια, μπορεί να απορρίψουν το μόσχευμα. Για τον Νόρις αυτός είναι ο μεγαλύτερός του φόβος: «Κάθε μέρα ξυπνάω με αυτό το φόβο: Είναι αυτή η μέρα; Η μέρα όπου θα μπω σε ένα στάδιο απόρριψης, που θα είναι τόσο προχωρημένο που οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να το αλλάξουν;».

Ο 21χρονος Τζος ο οποίος σκοτώθηκε από ένα μίνιβαν ενόσω διέσχιζε μια διάβαση πεζών κι έγινε ο δότης σωτηρίας του Νόρις

Πάντως, αυτό που ήταν το ζητούμενο για τον Νόρις, επετεύχθη όπως λέει ο ίδιος. Το επιθυμητό ήταν να μπορεί να κυκλοφορεί και πάλι δημοσίως την ημέρα. «Δυστυχώς, όταν έχεις μία σοβαρή παραμόρφωση στο πρόσωπο, οι άνθρωποι νιώθουν αποκρουστικά και κάνουν σχόλια που δεν θα έκαναν σε έναν άνθρωπο που θα καθόταν για παράδειγμα σε μια αναπηρική καρέκλα» εξομολογείται ο Νόρις και προσθέτει ότι «τώρα κανείς δεν δίνει σημασία, εκτός αν με γνωρίζει προσωπικά».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου