ΔΙΕΘΝΗ

«Αντιδημοκρατικό» το κίνημα Γκιουλέν, προειδοποιούν γερμανικές αρχές

αντιδημοκρατικό-το-κίνημα-γκιουλέ-193863

Αντίθετο στις αρχές της ελευθεριακής δημοκρατίας και εθνικιστικό με έντονα ισλαμιστικά στοιχεία φέρεται να θεωρούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αρμόδιες γερμανικές αρχές του κίνημα του τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν -που, όπως σε κάθε χώρα με ισχυρή κοινότητα τούρκων μεταναστών, έχει παρουσία και στη Γερμανία.

Το κίνημα έχει έρεθει σε ολομέτωπη ρήξη με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (οι υποστηρικτές του Ερντογάν το βλέπουν πίσω από την έρευνα για τις μίζες, κάτι που ο ίδιος ο Γκιουλέν αρνείται). Ο Ερντογάν επισκέπτεται την Τρίτη το Βερολίνο.

Το γερμανικό κανάλι ARD και το Spiegel επικαλούνται έγγραφα της υπηρεσίας για την Προστασία της Συντάγματος (BfV) που εξετάζουν τις παραφυάδες του δικτύου Γκιουλέν στις κοινότητες τουρκικής διασποράς στη Γερμανία, που αποτελούνται κυρίως από εκπαιδευτικά κέντρα.

Το BfV, που έχει το καθήκον να επιτηρεί ακραίες πολιτικές ομάδες, θεωρεί σύμφωνα με τις αναφορές πως η ιδεολογία του κίνηματος είναι «από αρκετές απόψεις αντίθετη στις αρχές της ελευθεριακής δημοκρατίας» και ακολουθεί έναν τουρκικό εθνικισμό «με ισλαμιστικά στοιχεία και μανδύα σοβαρότητας».

Επιδίωξη του ίδιου του Γκιουλέν, αναφέρεται, είναι η εγκαθίδρυση θεοκρατίας. Σύμφωνα με τα έγγραφα, υπάρχουν ορισμένες αναφορές πως σε εκπαιδευτικές μονάδες στην Γερμανία που σχετίζονται με το δίκτυο υφίστανται πίεση όσοι μαθητές δεν ακολουθούν «παραδοσιακά» συστήματα αξιών.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου