ΔΙΕΘΝΗ

Η Αλ Κάιντα αποκηρύσσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος

η-αλ-κάιντα-αποκηρύσσει-την-οργάνωση-ι-194157

Καμία σχέση δεν έχει με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (EIIL), ανακοίνωσε σήμερα η γενική διοίκηση της Αλ Κάιντα, τονίζοντας ότι δεν ανήκει στο δίκτυό της η οργάνωση αυτή των τζιχαντιστών η οποία δρα στη Συρία και κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι παίζει το παιχνίδι του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το EIIL «δεν είναι σκέλος της Αλ Κάιντα, δεν έχει καμιά οργανωτική σχέση», με το δίκτυο το οποίο «δεν ευθύνεται για τις ενέργειές του», τόνισε το δίκτυο που ίδρυσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες τζιχαντιστών.
Υπογράμμισε ότι η Αλ Κάιντα δεν είχε ενημερωθεί για την ίδρυση του EIIL, μια πολυεθνική οργάνωση τζιχαντιστών, της οποίας οι περισσότεροι διοικητές είναι ξένοι και έδρασαν στο Ιράκ, την Τσετσενία, το Αφγανιστάν και σε άλλα μέτωπα.

Το Νοέμβριο, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι είχε δηλώσει ότι το Μέτωπο αλ Νόσρα είναι στο εξής το μόνο σκέλος του δικτύου στη Συρία, αποκηρύσσοντας το μικρό αλλά ισχυρό EIIL.

Πολλές συμμαχίες σύρων ανταρτών, οργισμένες από τις ωμότητες που έχουν αποδοθεί στο EIIL και από την ηγεμονική του βούληση, έστρεψαν τα όπλα τους στις αρχές Ιανουαρίου κατά της οργάνωσης στις περιοχές που ελέγχει η εξέγερση στη βόρεια Συρία.

Οι σφοδρές μάχες μεταξύ των ανταρτών και του EIIL έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 1.800 ανθρώπων φέτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το EIIL κατηγορείται συχνά, κυρίως από την αντιπολίτευση, για σειρά ωμοτήτων, όπως απαγωγές και φόνοι πολιτών και ανταρτών αντίπαλων οργανώσεων.
Ο εθνικός συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης το κατηγορεί επίσης ότι παίζει το παιχνίδι του καθεστώτος Άσαντ.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 16 ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν στη βόρεια Συρία σε διπλή βομβιστική επίθεση που διέπραξε το EIIL.
Η διοίκηση της Αλ Κάιντα εξέφρασε τη λύπη της επίσης για τις αδελφοκτόνες μάχες και ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό των μαχών» μεταξύ των εξτρεμιστικών οργανώσεων. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να θεωρείται υπεύθυνη για ενέργειες που βλάπτουν «τους μουτζαχεντίν, τους μουσουλμάνους ή τους μη μουσουλμάνους».
Το EIIL προήλθε από την ένοπλη οργάνωση τζιχαντιστών Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ (ISI) υπό τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι που έστειλε μέλη στη Συρία στα μέσα του 2011 για να ιδρύσουν το Μέτωπο αλ Νόσρα.

Τον Απρίλιο του 2013, ο Μπαγκντάντι ανακοίνωσε ότι το ISI και το Αλ-Νόσρα θα ενώνονταν για να γίνουν το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε. Ωστόσο το Αλ Νόσρα αρνήθηκε να προσχωρήσει στη νέα οργάνωση. Το EIIL ουδέποτε δήλωσε υποταγή στον αλ Ζαουάχρι.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου