ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος εποχής για τον Μπιλ Γκέιτς

τέλος-εποχής-για-τον-μπιλ-γκέιτς-196973

Η χθεσινή ημέρα σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής για τον άνδρα που έβαλε τον προσωπικό υπολογιστή μέσα σε κάθε σπίτι και το ξεκίνημα μιας νέας για έναν άνθρωπο που, αν και σχετικά άγνωστος ακόμα και στον επιχειρηματικό κόσμο, ανέλαβε τα ηνία ενός παγκόσμιου τεχνολογικού κολοσσού.

Εν αναμονή του «ντιλ» εξαγοράς της φινλανδικής Nokia, στο τιμόνι της Microsoft βρέθηκε ένας… «σπασίκλας», όπως χαρακτηρίστηκε από ορισμένα ΜΜΕ, ο Ινδός «βετεράνος» της εταιρείας Σάτια Ναντέλα, παίρνοντας τη θέση του Στιβ Μπάλμερ. Οσο για τον συνιδρυτή και πρώην CΕΟ, Μπιλ Γκέιτς, αποχώρησε και από πρόεδρος του ΔΣ, δίνοντας τη θέση του στον Τζον Τζόμσον, για να περιοριστεί ο ίδιος στον ρόλο του «συμβούλου τεχνολογίας».

Θα φέρουν όμως όλες αυτές οι αλλαγές και μια νέα εποχή για τη Microsoft σχεδόν 40 χρόνια μετά την ίδρυσή της; Αντί να επιλέξει ένα φρέσκο πρόσωπο, έναν οραματιστή που θα «ταρακουνούσε» τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα που φαίνεται να ηττάται από άλλα μεγαθήρια σε διάφορα μέτωπα στον χώρο της τεχνολογίας (από την Apple στα smartphones, την Google στην αναζήτηση στο Διαδίκτυο και την Oracle στις βάσεις δεδομένων), το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προτίμησε μια ασφαλή επιλογή.

Επικεφαλής μέχρι χθες του cloud computing, των υπηρεσιών που προσφέρουν τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων σε μεγάλες κεντρικές μνήμες γνωστές ως «νέφος», ο 46χρονος Ναντέλα, έχει τη φήμη του «ταπεινού» ανθρώπου που προωθεί τη συνεργασία μέσα σε μια εταιρεία που είναι γνωστή για τις αντιπαραθέσεις και τον «εγωισμό» των στελεχών της.

Γεννηθείς στην ινδική πόλη Χιντερεμπάντ, ο πατέρας τριών παιδιών Ναντέλα σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στην πατρίδα του και στη συνέχεια μετακόμισε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει Πληροφορική και Διοίκηση Επιχειρήσεων, πριν εργαστεί για τη Sun Microsystems, από όπου το 1992 μεταπήδησε στη Microsoft.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, η προσωπικότητα του νέου CEO και το ισχυρό τεχνολογικό του υπόβαθρο θα βοηθήσουν την εταιρεία να διατηρήσει μηχανικούς και προγραμματιστές-κλειδιά, που συνήθως κατευθύνονται προς την έξοδο μετά από μια μεγάλη αλλαγή φρουράς.

Οι προκλήσεις

Ομως οι πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νέος διευθύνων σύμβουλος είναι πολύ μεγαλύτερες:
εταξύ άλλων είναι η ενσωμάτωση 32.000 υπαλλήλων της Nokia, η προώθηση των νέων Windows «αφής» και η ενίσχυση της γενικότερης εικόνας της Microsoft που ολοένα και ξεθωριάζει.

Η επιλογή του Ναντέλα είναι βέβαιο ότι δυσαρέστησε τα στελέχη της Microsoft, που θέλουν να δουν την εταιρεία να κερδίζει το χαμένο έδαφος στην παγκόσμια αγορά των smartphones, στην οποία έχει μερίδιο χαμηλότερο του 4%. Και αυτό γιατί η εμπειρία του χαρισματικού 46χρονου αφορά όχι στις φορητές συσκευές και σε δημοφιλή καταναλωτικά προϊόντα, αλλά σε υπηρεσίες για επιχειρήσεις και, πιο συγκεκριμένα, στα συστήματα cloud της εταιρείας, τα οποία ωστόσο κατάφερε ο ίδιος να μεταμορφώσει.

Η επιθυμία του για διατήρηση του χαρακτήρα της Microsoft, που φάνηκε από το αίτημά του να έχει τον Γκειτς ως «σύμβουλο τεχνολογίας», επίσης δεν ευχαριστεί εκείνους που προσπαθούν να απαγκιστρώσουν την εταιρεία από την εποχή του ιδρυτή της. Ωστόσο ο Ναντέλα έχει αποδείξει ότι δεν προσκολλάται στην παράδοση: μέσω της ανάπτυξης εργαλείων που επέτρεψαν τη διασύνδεση προϊόντων της Microsoft με κοινότητες ανοιχτού κώδικα κατάφερε να αυξήσει την κερδοφορία του τμήματος που διηύθυνε και να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανέγερση των κέντρων δεδομένων της εταιρείας που υποστηρίζουν τις υπηρεσίες cloud.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το προφίλ της εταιρείας

27 δισεκατομμύρια δολάρια τα κέρδη της στο οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου.
84 δισεκατομμύρια δολάρια τα μετρητά και οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις της εταιρείας
36,55 δολάρια η χθεσινή τιμή της μετοχής της
100.932 οι υπάλληλοι της εταιρείας
Χαμηλότερο του 4% είναι το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά smartphones
Η προσφορά υπηρεσιών σε επιχειρήσεις είναι η πηγή των δύο τρίτων των κερδών της Microsoft.
Εννέα στους 10 υπολογιστές φέρουν το λογισμικό Windows.
Το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τοInternet Explorer, το Skype, το Xbox και την πλατφόρμα Azure.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου