ΔΙΕΘΝΗ

Πλησιάζει στην υποψηφιότητα για την προεδρία ο αιγύπτιος στρατάρχης Σίσι

πλησιάζει-στην-υποψηφιότητα-για-την-π-200230

Εφημερίδα του Κουβέιτ υποστηρίζει ότι ο αιγύπτιος Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι -στρατάρχης, πλέον- δηλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις επικείμενες εκλογές. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη σε σειρά όλο και συχνότερων τέτοιων αναφορών εν όψει της προεδρικής κάλπης.

Εάν η υποψηφιότητα του Σίσι επιβεβαιωθεί, όπως θεωρείται εδώ και καιρό σχεδόν σίγουρο, αρκετοί άλλοι ενδεχόμενοι υποψήφιοι έχουν αφήσει να εννοηθεί πως δεν κατέβουν στις εκλογές καθώς ο στρατάρχης απολαμβάνει τεράστιας δημοτικότητας.

«Δεν θα απορρίψω το αίτημα» φέρεται να είπε στην Al Seyassah του Κουβέιτ ο αιγύπτιος στρατάρχης. «Θα το παρουσιάσω στον αιγυπτιακό λαό για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη του μέσω ελεύθερων εκλογών» είπε ο Σίσι.

Ο Σίσι βρισκόταν πίσω από την στρατιωτική ανατροπή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι τον περασμένο Ιούλιο. Τυπικά, είναι υπουργός Άμυνας στην παρούσα μεταβατική κυβέρνηση αλλά ουσιαστικά κρατά τα ηνία στη χώρα από τον εξοβελισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων από την πολιτική σκηνή.

Πρώτο βήμα στον οδικό χάρτη για επάνοδο σε πολιτική διαδικασία ήταν το πρόσφατο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές -στο οποίο οι αλλαγές κυρώθηκαν μεν, αλλά με σχετική μικρή προσέλευση, καθώς οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν καλέσει σε αποχή.

Το επόμενο, και σημαντικότερο, βήμα είναι οι προεδρικές εκλογές και έπειτα οι βουλευτικές κάλπες. Το Κάιρο δεν έχει ακόμη καθορίσει ημερομηνία για τη διεξαγωγή καμίας από τις δύο, με τις προεδρικές εκλογές να αναμένονται το αργότερο στο τέλος του εξαμήνου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου