ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Ξεκινά ο απεγκλωβισμός των αμάχων στη Χομς

συρία-ξεκινά-ο-απεγκλωβισμός-των-αμάχ-202864

Ξεκίνησε η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας και η απομάκρυνση των πρώτων εγκλωβισμένων κατοίκων της πολιορκημένης πόλης Χομς, ως αποτέλεσμα της σημερινής συμφωνίας για μια προσωρινή «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στην πόλη της κεντρικής Συρίας.

Η συμφωνία αυτή με τη συριακή κυβέρνηση «θα επιτρέψει τη διανομή ζωτικής σημασίας βοήθειας σε περίπου 2.500 αμάχους», ανακοίνωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Τύπου του οργανισμού Φαρχάν Χακ στον Τύπο.
Λίγα λεπτά μετά τη συμφωνία, έξι λεωφορεία συνοδευόμενα από δυνάμεις του ΟΗΕ μπήκαν στην κατεστραμένη πόλη για να απομακρύνουν του πρώτους 200 ανθρώπους

«Είμαστε ευτυχείς που επιτέλους βρήκαμε λύση για να απελευθερώσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, στην παλιά πόλη της Χομς. Η μόνη προϋπόθεση είναι αυτή η βοήθεια να μην φτάσει σε τρομοκράτες και ένοπλες ομάδες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Φαϊζάλ αλ Μικντάντ.

Ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασαν τα Ηνωμένα Έθνη. Έτοιμες να επέμβουν είναι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Χομς. «Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν μεταφέρει τρόφιμα και άλλες προμήθειες στα περίχωρα της Χομς. Θα παραδοθούν μόλις όλες οι πλευρές δεσμευτούν για την δημιουργία μιας ασφαλούς διόδου. Το προσωπικό βρίσκεται σε επιφυλακή», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Αρχάν Χακ.

Η συμφωνία αποτελεί μια πρώτη θετική ένδειξη μετά τις συνομιλίες της Γενεύης 2 ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη στη Συρία, καθώς στις διαπραγματεύσεις κυριάρχησε το ζήτημα των περίπου 3.000 αμάχων, που είναι παγιδευμένοι στην Χομς. Οι κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί από τον Ιούνιο του 2012, όταν μέρος της παλιάς πόλης, που ελέγχεται από τους αντάρτες, άρχισε να πολιορκείται από τον τακτικό συριακό στρατό.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου