ΔΙΕΘΝΗ

Σε κίνδυνο η σχέση Ελβετίας-ΕΕ μετά το «όχι» στη μετανάστευση

σε-κίνδυνο-η-σχέση-ελβετίας-εε-μετά-το-205814

Ερωτήματα για τις συνέπειες του ελβετικού δημοψηφίσματος εναντίον της μετανάστευσης θέτει ο ευρωπαϊκός Τύπος και κυρίως αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ.

Με μικρή πλειοψηφία 50,3%, οι Ελβετοί είπαν «ναι» στον περιορισμό της μετανάστευσης, σ’ ένα δημοψήφισμα με τίτλο «εναντίον της μαζικής μετανάστευσης» το οποίο οργανώθηκε από το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα UDC του Κρίστοφ Μπλόχερ, που καταφέρεται εναντίον της μεγάλης αύξησης του αριθμού των μεταναστών μετά την ένταξη της Ελβετίας στο καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης των προσώπων στην Ευρώπη.

Στη Γαλλία, η εφημερίδα Les Echos, κάνει λόγο για «ένα αποτέλεσμα με οικονομικές συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν».

Η αριστερή γαλλική εφημερίδα Liberation εκτιμά πως μ’ αυτό το αποτέλεσμα, «οι Ελβετοί κλείνουν τα σύνορα».

«Μαζική μετανάστευση: οι Ελβετοί λένε στοπ», συνοψίζει η εφημερίδα Metronews που διανέμεται δωρεάν.

Στη Γερμανία, η συντηρητική εφημερίδα Die Welt εκτιμά πως «η Ελβετία πρέπει να επανεξετάσει την εγγύτητά της με την ΕΕ. Το να συνεχίσουμε έτσι δεν αποτελεί επιλογή. Το UDC θα μάθει πόσο πολύ δύσκολο είναι να διαχωρίζεις τις θετικές πλευρές διμερών συμβολαίων με τις Βρυξέλλες, από τις ανεπιθύμητες πλευρές», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η βελγική εφημερίδα Le soir έχει τον προκλητικό τίτλο: «Οι Ελβετοί προς τους Ευρωπαίους: έξω!» Η γαλλόφωνη εφημερίδα επισημαίνει ότι «όλο το οικοδόμημα των διμερών συμφωνιών της Ελβετίας με την ΕΕ είναι σίγουρο ότι θα καταρρεύσει, για 19.516 ψήφους σε σχεδόν 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους».

Στην Ισπανία, η κεντροαριστερή εφημερίδα El Pais εκτιμά στον ιστότοπό της πως «αυτό το αποτέλεσμα θα υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξανασκεφτεί τη στενή σχέση της με την Ελβετία και να βάλει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων που ισχύει από το 2002. Αυτό το δημοψήφισμα “θα προκαλέσει μια σοβαρή πολιτική κρίση ανάμεσα στους δύο συνομιλητές».

Για τη συντηρητική εφημερίδα ABC, το δημοψήφισμα αυτό «θέτει σε κίνδυνο τους δεσμούς (της Ελβετίας) με την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Το αποτέλεσμα αυτό αιφνιδίασε την πολιτική τάξη και συνιστά ένα ράπισμα για την ευρωπαϊκή πολιτική του Ομοσπονδιακού Συμβουλιου, το οποίο πρέπει τώρα να ξανασκεφτεί τις πολιτικές σχέσεις του με την ΕΕ».

Ελβετικός Τύπος

Ο Τύπος στη γαλλόφωνη Ελβετία δηλώνει, στα πρώτα σχόλιά του, «ζαλισμένος» από το «χαστούκι» της επιτυχίας του «ναι» στο δημοψήφισμα για τη μετανάστευση. Στη γερμανόφωνη Ελβετία, η οποία ψήφισε υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης, με εξαίρεση πολλές μεγάλες πόλεις, τα σχόλια των εφημερίδων είναι πιο μοιρασμένα.

Για τη Le Temps της Γενεύης, «η επιστροφή στην επιβολή περιορισμών στους ευρωπαίους εργαζομένους» αποτελεί «μια ιστορική καμπή στην ευρωπαϊκή πολιτική της Ελβετίας η οποία θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες».

Η εφημερίδα επισημαίνει την αντίθεση πόλεων – υπαίθρου στην ψηφοφορία, το χάσμα ανάμεσα στη γαλλόφωνη Ελβετία, η οποία ψήφισε «όχι», και τη γερμανόφωνη, που ψήφισε «ναι». «Άλλη μια φορά, οι περιφέρειες που πλήττονται λιγότερο από τη μετανάστευση και την ελεύθερη κυκλοφορία είναι αυτές που επέδειξαν σαφέστερα την βούλησή τους να τις ελέγξουν», υπογραμμίζει η Le Temps, η οποία εκφράζει τη λύπη της επειδή ουδείς στην κυβέρνηση θέλησε να εμβαθύνει στα αίτια αυτού του νέου ρήγματος ανάμεσα στις γλωσσικές περιφέρειες και ανάμεσα στις πόλεις και την ύπαιθρο.

Οργανωμένες αυθορμήτως μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, δύο διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή, το βράδυ στην Ελβετία σε διαμαρτυρία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πεντακόσιοι ως 600 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βέρνη, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, για να καταγγείλουν γύρω από ένα πανώ τη «δική τους Ελβετία – (το) δικό μας εφιάλτη». «Δικαίωμα παραμονής για όλους παντού» και «Ντρεπόμαστε» ήταν τα συνθήματά τους.

Αγανάκτηση επικράτησε και στο Λουκάρνο, όπου περίπου 300 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

Η εφημερίδα της Γενεύης La Tribune de Geneve κάνει λόγο για «χαστούκι για το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο», την κυβέρνηση, και εκφράζει ανησυχίες για την οικονομία της πόλης, η οποία λειτουργεί με ισχυρή παρουσία ξένων, τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στους διεθνείς οργανισμούς.

Η γαλλόφωνη εφημερίδα 24 heures που εκδίδεται στη Λωζάνη έχει τίτλο: «Η ημέρα που μια ευημερούσα χώρα επινόησε μια μείζονα κρίση». «Είκοσι ένα χρόνια και δύο μήνες αφότου αρνήθηκε τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (με δημοψήφισμα το 1992 και με σχεδόν ίδιο ποσοστό), ο ελβετικός λαός, διχασμένος και πάλι όσο ποτέ, σταματάει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων». Παρόλο που οι γενικές συνθήκες δεν είναι πλέον οι ίδιες, η εφημερίδα αναφέρεται στη «δύσκολη δεκαετία» που είχε περάσει τότε η Ελβετία με «οικονομική στασιμότητα, άνοδο της ανεργίας, δημοσιονομική κρίση».

«Η παρτίδα προαναγγέλλεται δύσκολη για μια χώρα πολύ ολοκληρωμένη οικονομικά, αλλά πολύ απομονωμένη πολιτικά», εκτιμά η εφημερίδα.
«Είναι βέβαιο πως το “ναι” στο κείμενο (του κόμματος) UDC δεν είναι ευνοϊκό για την ελβετική οικονομία και, κατά συνέπεια, για την ευημερία του πληθυσμού», σημειώνει η Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουνγκ της Ζυρίχης, όπου κέρδισε το “όχι”.
Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται η Μπάσλερ Τσάιτουνγκ της Βασιλείας (το “όχι” θριάμβευσε κι εκεί), για την οποία «ολόκληρη η Ελβετία» κέρδισε μια «νίκη»: η εφημερίδα εκτιμά ωστόσο πως αυτή η ψηφοφορία ήταν ίσως «η μεγαλύτερη ήττα που έχει υπάρξει ποτέ για την οικονομία και τα συνδικάτα».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου