ΔΙΕΘΝΗ

Ακόμη βρίσκουν στην Ελβετία τα κλεμμένα δισ. του δικτάτορα Μάρκος

ακόμη-βρίσκουν-στην-ελβετία-τα-κλεμμέ-210723

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανέκτησε πάνω από 29 εκατ. δολάρια από λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες που σχετίζονται με τον Φερντινάντο Μάρκος, την σύζυγό του και άλλα μέλη της οικογένειας του δικτάτορα που κυβέρνησε επί δύο δεκαετίες τη χώρα.

Η αναζήτηση αντίστοιχων κεφαλαίων συνεχίζεται 28 χρόνια μετά την ανατροπή του. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν εντοπίσει σε ελβετικές τράπεζες 712 εκατ. δολάρια στην Ελβετία, τα οποία και ανακτήθηκαν.

Συνολικά, από τα 5 ως 10 δισ. δολάρια που εκλάπησαν από τη χώρα από το δικτάτορα, έχουν ανακτηθεί πάνω από 4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής Αντρες Μπαουτίστα.

«Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που μπορεί να γίνει για να εντοπιστεί αυτός ο παράνομα αποκτημένος πλούτος», όπως είπε, εκτιμώντας σε 1,1 δισ. δολάρια τα κεφάλαια που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης.

Το 2003 το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Μάρκος, πέραν του επίσημου νόμιμου εισοδήματος των 304.000 δολαρίων ετησίως από το 1965 ως το 1986, ήταν παράνομα.

Ειδική θέση στη λίστα με τα περιουσιακά στοιχεία που διεκδικούνται έχει η συλλογή έργων Τέχνης του δικτάτορα, με 150 κομμάτια κορυφαίων καλλιτεχνών, η οποία εξαφανίστηκε κατά την εξέγερση του 1986.

Ο Μπαουτίστα αρνήθηκε να πάρει θέση σχετικά με την σημερινή κατάσταση της Ιμέλντα Μάρκος και των παιδιών της, εάν δηλαδή συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται πλούτο που αποκτήθηκε παράνομα.

Ο λόγος είναι ότι η χώρα του δικτάτορα είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και η μεγαλύτερη κόρη της Ιμί είναι κυβερνήτης της επαρχίας Ιλόκος, ιδιαίτερης πατρίδας των Μάρκος, ενώ ο γιος της Φερντινάντο Μάρκος ο νεότερος είναι γερουσιαστής.

Η μικρότερη κόρη, Ιρένε, παραμένει εκτός πολιτικής και δημοσιότητας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου