ΔΙΕΘΝΗ

Στα τέλη του 2014 παρουσιάζει η Ελβετία το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση

στα-τέλη-του-2014-παρουσιάζει-η-ελβετία-το-211063

Η κυβέρνηση της Ελβετίας θα παρουσιάσει στα τέλη του έτους το νομοσχέδιο με το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή η επαναφορά του αυστηρού καθεστώτος περιορισμών στην είσοδο μεταναστών, όπως αποφασίστηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή στη χώρα ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπονται θα καθοριστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου και στη συνέχεια, μέχρι τα τέλη του έτους, θα συνταχθεί νομοσχέδιο το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στο Κοινοβούλιο.

Η ελβετική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της χρονικό διάστημα τριών ετών για να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δηλαδή να επιβάλει ποσοστώσεις για να περιορίσει το μεταναστευτικό ρεύμα.

Παράλληλα, η Βέρνη θα ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών «θα έρθει χωρίς καθυστέρηση σε επαφή με τους θεσμούς της ΕΕ και των κρατών-μελών της. Οι επαφές αυτές θα επιτρέψουν όχι μόνο να ενημερώνονται η ΕΕ και οι χώρες-μέλη για τις εξελίξεις στην Ελβετία αλλά και να αποσαφηνιστούν τα ζητούμενα της κάθε πλευράς εν όψει της έναρξης νέων διαπραγματεύσεων» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η έγκριση, από την οριακή πλειοψηφία των Ελβετών, της πρότασης για επιβολή περιορισμούς στη μετανάστευση έπεσε σαν κεραυνός στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι η Ελβετία είχε υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τις οποίες διασφαλιζόταν η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων.

Πριν τεθούν σε εφαρμογή αυτές οι συμφωνίες, η Ελβετία υποδεχόταν κάθε χρόνο 20.000-30.000 ξένους εργαζόμενους. Μετά την εφαρμογή της ελεύθερης κυκλοφορίας, κάτι που έγινε σταδιακά μετά το 2002, ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 80.000 ετησίως.

Ήδη το βράδυ της Κυριακής, οι ευρωπαϊκές αρχές απείλησαν να καταγγείλουν όλες τις διμερείς συμφωνίες, ενώ την Δευτέρα, οι διαπραγματεύσεις που ήταν σε εξέλιξη μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ για μια συμφωνία για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκαν μονομερώς από τις Βρυξέλλες ενώ είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Το 50,3% των Ελβετών ενέκρινε την Κυριακή την πρωτοβουλία του κόμματος της ακροδεξιάς που ζητούσε την επαναφορά των ποσοστώσεων για να τερματιστεί η «μαζική μετανάστευση». Με βάση το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας που ισχύει στην Ελβετία, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση ακόμη και αν διαφωνεί με αυτήν.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου