ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδόν 300.000 εκτοπισμένοι λόγω της προέλασης τζιχαντιστών στο Ιράκ

σχεδόν-300-000-εκτοπισμένοι-λόγω-της-προέλα-211121

Σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις που μαίνονται ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τζιχαντιστές στη δυτική επαρχία αλ-Άνμπαρ του Ιράκ, στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στη χώρα από την κορύφωση της θρησκευτικής βίας επτά χρόνια πριν, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Στην επαρχία αλ-Άνμπαρ, όπου οι σουνίτες αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού και η οποία γειτονεύει με τη Συρία, ο στρατός και η αστυνομία διεξάγουν από τα τέλη Δεκεμβρίου επιχειρήσεις για την ανακατάληψη περιοχών που έχουν πέσει στα χέρια τζιχαντιστών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται κυρίως με μέλη της προσκείμενης στην Αλ Κάιντα οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ISIS).

«Κατά την διάρκεια των έξι τελευταίων εβδομάδων έως και 300.000 Ιρακινοί, ήτοι 50.000 οικογένειες, εκτοπίστηκαν λόγω της ανασφάλειας στις περιοχές [των πόλεων] Ραμάντι και Φαλούτζα» ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Στα τέλη Δεκεμβρίου συνοικίες του Ραμάντι, της πρωτεύουσας της επαρχίας αλ-Άνμπαρ, καθώς και ολόκληρη η κοντινή πόλη Φαλούτζα, καταλήφθηκαν από τζιχαντιστές.

«Η πλειονότητα των εκτοπισμένων προσέφυγε σε επαρχίες κοντινές στην αλ-Άνμπαρ, ενώ περίπου 60.000 πρόσωπα πήγαν σε περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά» διευκρίνισε η Ύπατη Αρμοστεία σε ανακοίνωσή της.

Οι εκτοπισμένοι της αλ-Άνμπαρ προστίθενται στους πάνω από 1,1 εκατ. συμπατριώτες τους οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της βίας και δεν έχουν επιστρέψει ως και σήμερα στα σπίτια τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους κατά την διάρκεια του θρησκευτικού εμφυλίου πολέμου της περιόδου 2006-2007, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονταν ακόμη ανεπτυγμένες στη χώρα μετά την εισβολή του 2003.

Ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι έχει καλέσει επανειλημμένα τους κατοίκους της επαρχίας αλ Άνμπαρ να «πάρουν θέση» εναντίον των τζιχαντιστών, τονίζοντας ότι «είναι καιρός να τερματιστεί αυτό το ζήτημα και να τερματιστεί η παρουσία των συμμοριών» στην περιοχή.

Το Σάββατο ο κυβερνήτης της επαρχίας αλ-Άνμπαρ, Άχμεντ αλ Ντουλάιμι, έδωσε στους αντάρτες στο Ραμάντι και τη Φαλούτζα διορία μίας εβδομάδας να παραδώσουν τα όπλα σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση αμνηστίας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου