ΔΙΕΘΝΗ

Τζιχαντιστές κατέλαβαν πόλη στο Ιράκ

τζιχαντιστές-κατέλαβαν-πόλη-στο-ιράκ-212955

Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν την πόλη Σουλάιμαν Μπεκ στο ανατολικό τμήμα του Ιράκ, δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς οι σουνίτες μαχητές συνεχίζουν να αποσπούν εδάφη από τον έλεγχο της υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνησης της Βαγδάτης.

Η ιρακινή κυβέρνηση είχε ήδη απολέσει τον έλεγχο μίας στρατηγικής σημασίας πόλης τον περασμένο μήνα.

Ο Ταλίμπ Μοχάμεντ, ο δήμαρχος της Σουλάιμαν Μπεκ, είπε νωρίτερα ότι οι μαχητές της οργάνωσης —που κατέλαβε τη Φαλούτζα τον Ιανουάριο και η οποία δρα στη γειτονική Συρία—, πολιορκούν το γραφείο του.

«Είμαστε ακόμη μέσα στο κυβερνείο στο κέντρο της πόλης περικυκλωμένοι από ένοπλους. Μας επιτίθενται με αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες και πολυβόλα», ανέφερε. «Είναι από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ: το ξέρουμε λόγω των μαύρων λάβαρων που ανεμίζουν… Απαιτούμε από την κυβέρνηση να επέμβει για να μας βοηθήσει».

Η πόλη αυτή, περίπου 160 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, έχει πληθυσμό περίπου 25.000 κατοίκων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι σουνίτες, ενώ έχει επίσης μικρότερες κοινότητες Τουρκομάνων και Κούρδων.

«Ξυπνήσαμε το πρωί από τα μεγάφωνα των τεμενών που ανακοίνωναν ότι το ΙΚΙΛ ελέγχει την πόλη κι απαιτεί οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», ανέφερε ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Άχμεντ Αζίζ.

«Οι πιο πολλές οικογένειες εγκαταλείπουν την πόλη, φοβούνται (…) μια αιματηρή μάχη», είπε ο ίδιος.

Ο περιφερειάρχης Ταλίμπ Μουστάφα δήλωσε επίσης ότι πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στην Τουζ Χουρμάτου.

Προχθές Τρίτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων στην επαρχία αλ Άνμπαρ.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου