ΔΙΕΘΝΗ

Στα χέρια του Ναπολιτάνο η παραίτηση Λέτα, ξεκινούν άμεσα διαβουλεύσεις

στα-χέρια-του-ναπολιτάνο-η-παραίτηση-λ-214542

Την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπέβαλε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Ενρίκο Λέτα. Ο ιταλός πρόεδρος ξεκινά άμεσα τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα προκειμένου να οριστεί νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Ναπολιτάνο υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει «το συντομότερο δυνατόν» να βρει τον αντικαταστάτη του Λέτα και ξεκινά από το απόγευμα τις σχετικές διαβουλεύσεις. «Είναι απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μία αποτελεσματική λύση στην κρίση» τόνισε.

Για τις 17:00 το απόγευμα έχει οριστεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο και στις 17:45 με την πρόεδρο της Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι.

Οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, Σάββατο και στη συνέχεια ο Ναπολιτάνο θα αναθέσει, πιθανότατα, στον Ματέο Ρέντσι, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έκανε σαφές ότι δεν θα πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφεί του, ο Ναπολιτάνο σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να επισημοποιήσει ο Λέτα την παραίτησή του ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως ζητούσε η αντιπολίτευση.

Ο γενικός γραμματέας της ιταλικής προεδρίας Ντονάτο Μάρα εξήγησε ότι η άμεση έναρξη των διαβουλεύσεων βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης και στην συνέχιση της υλοποίησης των θεσμικών αλλαγών.

Ο Λέτα πέρασε γύρω στις 13:00 (14:00 ώρα Ελλάδος) το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου και έμεινε εκεί για 45 λεπτά. Νωρίτερα, προήδρευσε ενός αποχαιρετιστήριου υπουργικού συμβουλίου.

Λίγο πριν φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Λέτα έγραψε στο Twitter: «Πάω στο Κυρηνάλιο για να υποβάλω τις παραιτήσεις (των μελών της κυβέρνησης) στον αρχηγό του κράτους. Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν. ’Ζήσε την κάθε ημέρα σαν να είναι η τελευταία’».

«Είναι μία από τις πιο όμορφες στιγμές των τελευταίων πέντε ετών» δήλωσε ο 39χρονος Ματέο Ρέντσι, δήμαρχος Φλωρεντίας και νέος αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) ο οποίος κατάφερε να επιβληθεί στην κεντρική επιτροπή της Πέμπτης και να πάρει το χρίσμα για την ηγεσία της ιταλικής κυβέρνησης.

Οι αντιδράσεις Βρυξελλών και Γερμανίας

Από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε «αφοσιωμένο Ευρωπαίο» τον Ματέο Ρέντσι.

«Έχω ήδη συναντηθεί μαζί του πολλές φορές (…) και μου φαίνεται ότι είναι ένας βαθιά αφοσιωμένος Ευρωπαίος που ενδιαφέρεται έντονα να προωθήσει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη θέση της Ιταλίας, παραμένοντας πάντα πολύ πιστός στο ευρωπαϊκό σχέδιο» τόνισε.

Ο Μπαρόζο σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες έχουν εμπιστοσύνη «στην προθυμία και την ικανότητα της Ιταλίας να προωθήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα την 1η Ιουλίου. Όπως είπε, τηλεφώνησε στον Λέτα και του εξέφρασε την εκτίμησή του «για τη θαυμάσια συνεργασία» που είχαν αυτό το διάστημα.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια «σταθερή» έκβαση στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Λέτα. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι «η Ιταλία είναι και θα παραμείνει πολύ σημαντικός εταίρος μας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη» ευχόμενος «οι ηγέτες όλων των δημοκρατικών κομμάτων» να συμφωνήσουν γρήγορα μεταξύ τους για μια «σταθερή λύση».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου