ΔΙΕΘΝΗ

Επίσημη επίσκεψη Μέρκελ στο Ισραήλ

επίσημη-επίσκεψη-μέρκελ-στο-ισραήλ-229108

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και σχεδόν όλα τα μέλη της κυβέρνησής της αναμένονται σήμερα στο Ισραήλ για μια διήμερη επίσκεψη κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξή της στην ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

Η Μέρκελ τυγχάνει σεβασμού στο Ισραήλ και αναμένεται να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το γεγονός αυτό για να δώσει ώθηση στις προσπάθειες που έχουν αρχίσει υπό την αιγίδα της διπλωματίας των ΗΠΑ με στόχο να συναφθεί μια συμφωνία-πλαίσιο ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ως τον Απρίλιο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι η πολιτική της κυβέρνησής του όσον αφορά τους εποικισμούς. Είναι ένα από τα ζητήματα-κλειδιά τα οποία απειλούν να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται εδώ και έξι μήνες.

Η επίσκεψη σημειώνεται εν μέσω των εντεινόμενων εκκλήσεων στην Ευρώπη να κηρυχθεί μποϊκοτάζ σε βάρος του εβραϊκού κράτους λόγω της συνεχιζόμενης εποικιστικής του δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη. Διατυπώνονται ανησυχίες στο Ισραήλ περί του ότι εάν καταρρεύσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να πάρει μέτρα σε αντίποινα εναντίον της χώρας.

Το Ισραήλ και η Γερμανία πρόκειται να κάνουν το πέμπτο κοινό ετήσιο υπουργικό τους συμβούλιο -το πιο εκτεταμένο που έχει γίνει ποτέ- αύριο, Τρίτη.
Η σύνοδος αυτή θα συμπεριλάβει την υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων και μια που προβλέπει την παροχή προξενικών υπηρεσιών σε Ισραηλινούς ταξιδιώτες σε χώρες οι οποίες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.

Πριν από την αποχώρησή της η Μέρκελ αναμένεται να λάβει την ανώτατη τιμητική πολιτική διάκριση του εβραϊκού κράτους από τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, για την «απαρασάλευτη δέσμευσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και τον αγώνα της εναντίον του αντισημιτισμού και του ρατσισμού».

Η Μέρκελ και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησής τους —πλην δύο— θα πάρουν μέρος στην επίσκεψη στο Ισραήλ.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου