ΔΙΕΘΝΗ

Χάνει σταδιακά την όρασή της η ηθοποιός Τζούντι Ντεντς

χάνει-σταδιακά-την-όρασή-της-η-ηθοποιό-229508

Δεν μπορεί πλέον να διαβάσει σενάρια και παλεύει για να παρακολουθήσει ταινίες, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Τζούντι Ντεντς, όπως αποκάλυψε η ίδια.

Η Ντεντς, πάσχει από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία και οδηγεί σε σταδιακή απώλεια της όρασης, ασθένεια από την οποία υπέφερε και η μητέρα της.

Αλλά η 79χρονη ηθοποιός, με τις 95 υποψηφιότητες για βραβεία στη λαμπρή καριέρα της, διαψεύδει τους ισχυρισμούς πως θα σταματήσει την καριέρα της, εξαιτίας του προβλήματος υγείας της.

Όπως η ίδια δήλωσε στο Hollywood Reporter: «Δεν ζήτησα ποτέ πολλά από την καριέρα μου, αλλά είναι δύσκολο, πολύ, πολύ δύσκολο».

«Δεν μπορώ να διαβάσω πια. Δεν μπορώ να ζωγραφίζω, όπως συνήθιζα. Προσπαθώ να παρακολουθήσω ταινίες, αλλά μου είναι αρκετά δύσκολο. Αυτά όμως είναι όλα τα αρνητικά. Δε θέλω να τα σκέφτομαι. Ότι μπορώ να κάνω, το κάνω. Και κατά κάποιον τρόπο τα καταφέρνω».

Ακόμη και προτού αρχίσει να μειώνεται η όρασή της, η Ντεντς προτιμούσε να βάζει άλλους να της διαβάζουν τα σενάρια, όπως έκανε και με τον Στιβ Κούγκαν στην πρόσφατη ταινία Philomena όπου πρωταγωνιστεί και έχει κερδίσει υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Αλλά η Ντεντς, η οποία πρόσφατα έκανε μια χειρουργική επέμβαση στο γόνατό της, επιμένει πως δεν έχει σχέδια να συνταξιοδοτηθεί.

«Άκουσα τη συνέντευξη μιας γυναίκας 105 ετών τις προάλλες στο ραδιόφωνο και περίμενα να ακούσω μια πολύ εύθραυστη φωνή, αλλά ήταν μια υπέροχη φωνή που δήλωσε στο δημοσιογράφο ’Θα σου πω ένα πράγμα’ είπε, ’Μη σταματάς τίποτα. Δε σταματώ ποτέ γιατί αλλιώς δε θα ξαναρχίσω ποτέ’. Και σκέφτηκα, ’Αυτό θα κάνω’».

Από τη στιγμή που έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο της, στο «Old Vic» το 1957, η Ντεντς έχει γίνει μία από τους πλέον αναγνωρισμένους ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Ο παραγωγός του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουεϊνστέιν, ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της, απογείωσε την καριέρα της στη μεγάλη οθόνη σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, όταν ήταν ήδη 63 ετών.

Η συνεργασία τους ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Χόλιγουντ, με τον Γουέινστέιν να κάνει την παραγωγή σε έξι από τις επτά ταινίες που η Ντεντς έχει προταθεί για Όσκαρ: «Mrs Brown», «Shakespeare in Love», «Chocolat», «Iris», «Mrs Henderson Presents» και τώρα την «Philomena».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου