ΔΙΕΘΝΗ

«Μνημόνιο» και στον αμερικανικό στρατό

μνημόνιο-και-στον-αμερικανικό-στρα-231310

Σε επίπεδα προ Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πρόκειται να συρρικνωθούν για πρώτη φορά οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ελέω… λιτότητας.

Μέχρι τώρα το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε γλιτώσει από τις συμπληγάδες των διαδοχικών περικοπών στον κρατικό μηχανισμό, ωστόσο αποκάλυψε χθες τα σχέδιά του για το «νοικοκύρεμα» του αμερικανικού στρατού.

Ο υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, ανακοίνωσε δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό, ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα 600,4 δισ. δολάρια και για το 2015 δεν θα ξεπερνά τα 496 δισ. (απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου). Ο Στρατός Ξηράς θα μειωθεί στις 440.000 με 450.000 από τις 560.000 που ήταν το 2011, δηλαδή θα φτάσει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από το 1940.

Οσο για την Αεροπορία, θα καταργηθεί πλήρως ο στόλος των ψυχροπολεμικών μαχητικών αεροσκαφών Α-10 και των κατασκοπευτικών αεροπλάνων U2, καθώς θα αντικατασταθούν από τα τηλεκατευθυνόμενα Global Hawk.

Ακόμη προτείνονται αλλαγές και στους μισθούς και στα επιδόματα: οι αξιωματικοί δεν πρόκειται να λάβουν καμιά αύξηση για τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ θα καταργηθούν -ή έστω θα μειωθούν σημαντικά- τα φορολογικά προνόμια και επιδόματα που λάμβαναν οι στρατιωτικοί, όπως το βοήθημα ενοικίου.

Μεγάλες αντιδράσεις αναμένονται από τους λομπίστες της βιομηχανίας οπλικών συστημάτων και τις ενώσεις βετεράνων αλλά και από αρκετά μέλη του Κογκρέσου που προέρχονται από πολιτείες όπου εδρεύουν οι εξοπλιστικές βιομηχανίες.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου