ΔΙΕΘΝΗ

Ελ Σαλβαδόρ: Εκλέχθηκε πρόεδρος ένας πρώην αντάρτης

ελ-σαλβαδόρ-εκλέχθηκε-πρόεδρος-ένας-π-256894

Στον υποψήφιο του κεντροαριστερού κόμματος που προέκυψε από τη διάλυση των οργανώσεων των ανταρτών έδωσε την προεδρική νίκη η Εκλογική Επιτροπή του Ελ Σαλβαδόρ, ωστόσο, η οριακή διαφορά με την κεντροδεξιά ανοίγει νέα μέτωπα στη χώρα.

Πάντως, ο άλλοτε αντάρτης του FMLN Σάντσες Σερέν ανακηρύχθηκε πρόεδρος με 50,11%, έναντι 49,89% για τον κεντροδεξιό Νόρμαν Κιχάνο.

Ο Κιχάνο έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση επί της απόφασης της Εκλογικής Επιτροπής, δεδομένου ότι τους δύο υποψηφίους χωρίζουν λιγότεροι από 7.000 ψήφοι.

Ήδη, από τις προηγούμενες ημέρες, ο Κιχάνο είχε ξεκαθαρίσει: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε νοθείες σαν αυτές που έκανε ο Τσάβες. Εδώ είναι Ελ Σαλβαδόρ, δεν είναι Βενεζουέλα».

Ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους, κατηγόρησε την Εκλογική Επιτροπή ότι έχει «πουληθεί στη δικτατορία του Τσάβες».

Η Εκλογική Επιτροπή εξέτασε τα πρακτικά από τα εκλογικά τμήματα, απορρίπτοντας το αίτημα του Κιχάνο να καταμετρηθούν μία προς μία οι ψήφοι, τονίζοντας ότι αυτό δεν επιτρέπεται από το νόμο.

Το FMLN υπήρξε μαρξιστική οργάνωση ανταρτών, η οποία πρωταγωνίστησε στον εμφύλιο της δεκαετίας του 1980 ενάντια στην πολιτική, στρατιωτική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας.

Μετά τις συμφωνίες ειρήνης του 1992, μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα, χάνοντας όμως τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Όλα αυτά μέχρι το 2009, όταν ο Μαουρίσιο Φούνες κέρδισε τις εκλογές.

Σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Κεντρικής Αμερικής (34,5% κάτω από το όριο της φτώχειας), μια από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης ήταν να ντύσει και να ταΐσει τα παιδιά στο σχολείο, ώστε να μην αναγκάζονται οι γονείς τους να τα κρατάνε σπίτι, για λόγους οικονομίας.

Όπως όμως δείχνει και το ποσοστό των εκλογών, τα προβλήματα στη χώρα είναι ακόμα μεγάλα, υπάρχει δυσαρέσκεια ακόμα και από τις τάξεις του πληθυσμού που ωφελήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ οι επίσημοι αριθμοί δείχνουν ότι το Ελ Σαλβαδόρ σημειώνει πολύ μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μόλις 1,7% το 2013.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου