ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Στις 12 Ιουνίου η δίκη των συλληφθέντων του Γκεζί

τουρκία-στις-12-ιουνίου-η-δίκη-των-συλλη-262770

Η δίκη 26 προσώπων τα οποία κατηγορούνται ότι υποκίνησαν το κύμα διαδηλώσεων εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας το περασμένο καλοκαίρι, θα αρχίσει την 12η Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, ένα χρόνο μετά τα γεγονότα, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Οι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους οι γενικοί γραμματείς των ενώσεων των αρχιτεκτόνων και των ιατρών, η Μιτζελά Γιαπιτζί και ο Αλί Τσερκέζογλου αντίστοιχα, θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον κακουργιοδικείου διότι δημιούργησαν, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, μια «εγκληματική οργάνωση», παραβίασαν τους νόμους για τις διαδηλώσεις και πρόβαλαν αντίσταση κατά της αρχής. Σύμφωνα με το πρακτορείο, αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης 29 ετών.

Πρόκειται, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν, για την πρώτη δίκη για τις κινητοποιήσεις που μαίνονταν επί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες τον περασμένο Ιούνιο σε όλη την Τουρκία.

Μια πρώτη απαγγελία κατηγοριών εναντίον των ιδίων υπόπτων είχε ακυρωθεί από τους δικαστές λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Πάνω από 300 πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται ότι συμμετείχαν τον Ιούνιο στις διαδηλώσεις έχουν πλέον παραπεμφθεί στα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης, οι 36 εξ αυτών για «τρομοκρατικές» ενέργειες.

Το κίνημα αμφισβήτησης εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αρχίσει με την κινητοποίηση μιας μικρής ομάδας οικολόγων ακτιβιστών που διαμαρτύρονταν εναντίον της καταστροφής του Πάρκου Γκεζί, ενός μικρού χώρου πρασίνου στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

Η βίαιη αντιμετώπισή τους πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Ερντογάν, ο οποίος κατηγορήθηκε από τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις για αυταρχισμό και ότι επιδιώκει τον «εξισλαμισμό» της τουρκικής κοινωνίας.

Η βίαιη καταστολή του κινήματος αυτού, στο οποίο έλαβαν μέρος περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι σύμφωνα με την αστυνομία, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ανθρώπους, προκάλεσε τους τραυματισμούς άλλων πλέον των 8.000 ανθρώπων και οδήγησε σε χιλιάδες συλλήψεις.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου