ΔΙΕΘΝΗ

Συγκλονίζει τη Βενεζουέλα η εκτέλεση 28χρονης εγκύου στα οδοφράγματα

συγκλονίζει-τη-βενεζουέλα-η-εκτέλεση-28-274318

Μια 28χρονη έγκυος, καθηγήτρια νοηματικής έπεσε νεκρή από πυροβολισμούς στα οδοφράγματα της πόλης Λος Τέκες, νότια του Καράκας. Είναι το 36ο θύμα της κοινωνικής αναταραχής που μαίνεται στη Βενεζουέλα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η 28χρονη και ο συζυγός της επέστρεφαν στο σπίτι τους με λεωφορείο, το οποίο αναγκάστηκε να σταματήσει την πορεία του, λόγω των οδοφραγμάτων που είχαν τοποθετήσει οι διαδηλωτές.

Οι επιβάτες κατέβηκαν και η Μαρία Ουρκιόλα προσπάθησε να διασχίσει τα οδοφράγματα.

Τότε εμφανίστηκε ένα φορτηγάκι. Από το εσωτερικό του ακούστηκαν έως και 14 πυροβολισμοί, σύμφωνα με μάρτυρες. Μία από τις σφαίρες βρήκε την άτυχη κοπέλα στο κεφάλι. Ένα ακόμα άτομο τραυματίστηκε.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οχήματα όπως το συγκεκριμένο εμφανίζονταν συχνά στα σημεία των οδοφραγμάτων με στόχο να τρομάξουν τους διαδηλωτές.

Κατά την εφημερίδα El Nacional του Καράκας, ήταν η δεύτερη επίθεση με όπλα στο συγκεκριμένο σημείο τις τελευταίες δέκα μέρες.

Στην πόλη Μέριδα ένας λοχίας της Εθνικής Φρουράς σκοτώθηκε, όταν πυροβολήθηκε στο λαιμό κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ελίας Χάουα έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι για τη δολοφονία της 28χρονης ευθύνεται η Αντιπολίτευση που ελέγχει την πολιτεία Μιράντα, στην οποία ανήκει η πόλη.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές που έγιναν το 2012 στην πολιτεία, ο Ενρίκε Καπρίλες (προεδρικός υποψήφιος απέναντι στον Μαδούρο το 2013) κέρδισε με 52% τον Ελίας Χάουα, ο οποίος έλαβε το 48% των ψήφων.

Αλλά και ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα, κατηγόρησε την Αντιπολίτευση για το περιστατικό.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μαδούρο βρήκε την αφορμή που ζητούσε προκειμένου να κλείσει τους παλιούς της λογαριασμούς με την βουλευτή της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Η συγκεκριμένη βουλευτής είχε διεκδικήσει παλαιότερα την προεδρία της χώρας, ενώ στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές εξελέγη στο Κογκρέσο με τις περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο οποιουδήποτε κόμματος.

Η Ματσάδο κατηγορείται από την κυβέρνηση Μαδούρο ότι ανήκει στα στελέχη της Αντιπολίτευσης που υποκινούν τους διαδηλωτές στη βία. Ήδη, βρίσκονται στη φυλακή ο Λεπόλδο Λόπες, αλλά και ο δήμαρχος της πόλης Σαν Κριστόμπαλ, από όπου ξεκινησαν οι διαδηλώσεις στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση Μαδούρο επρόκειτο να ξεκινήσει δικαστική έρευνα εις βάρος της Ματσάδο, για αυτό και επρόκειτο να τεθεί ζήτημα άρσης της βουλευτικής της ασυλίας.

Αυτό όμως δεν θα χρειαστεί, καθώς η Ματσάδο ορίστηκε αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Παναμά στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

Ο Παναμάς είναι μία από τις λίγες χώρες της περιοχής που από την αρχή καταδίκασε τις πρακτικές του Νικολάς Μαδούρο έναντι των διαδηλώσεων, ζητώντας μάλιστα την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού στο Καράκας.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τον Παναμά.

«Κυρία Ματσάδο δεν είστε πλέον βουλευτής της Βενεζουέλας» ήταν η ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος του Σώματος, Ντιοσντάδο Καμπέγιο, επικαλούμενος σχετικά άρθρα του Συντάγματος της Βενεζουέλας.

Η Ματσάδο είχε βρεθεί στην έδρα του Οργανισμού στην Ουάσινγκτον προκειμένου να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της.

Η κυβέρνηση Μαδούρο κατάφερε να μπλοκάρει αυτή την κίνηση, ωστόσο, ο Παναμάς τής πρότεινε τη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου, ώστε να μπορέσει να καταθέσει.

Εφόσον, η Βουλή της Βενεζουέλας αποφασίσει την έκπτωση της Ματσάδο από το βουλευτικό αξίωμα, η ίδια θα αντιμετωπίσει βαρύτατες κατηγορίες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ίδια η γενική εισαγγελέας της χώρας αναγνώρισε τουλάχιστον 60 περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια των διαδηλώσεων, λέγοντας ότι αυτές εξετάζονται.

Η ίδια, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτές δεν είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου καταστολής από πλευράς της κυβέρνησης.

«Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να φανεί ότι οι Αρχές είναι εξίσου ή και περισσότερο βίαιες από την περίοδο της 4ης Δημοκρατίας» δήλωσε η Λουίσα Ορτέγα Ντίας.

Η περίοδος της 4ης Δημοκρατίας διήρκεσε από το 1958 έως το 1998, όταν ο Ούγκο Τσάβες ξεκίνησε την λεγόμενη «βολιβαριανή» επανάσταση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου