ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμοί, τυφώνες, κυκλώνες και τσουνάμι -Οι δέκα πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο

σεισμοί-τυφώνες-κυκλώνες-και-τσουνάμ-276231

Είναι οι στιγμές που ο άνθρωπος αισθάνεται αδύναμος, μπροστά στην ανεξέλεγκτη δύναμη της φύσης. Σεισμοί, τσουνάμι, κυκλώνες και άλλες αντίστοιχες φυσικές καταστροφές προδίδουν με τον πιο τραγικό τρόπο το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να νιώθει απόλυτα ασφαλής.

Κάποιες περιοχές απειλούνται περισσότερο από άλλες. Μία ελβετική ασφαλιστική εταιρεία εκτίμησε 616 πόλεις σε όλο τον κόσμο για τους κινδύνους που διατρέχουν από φυσικές καταστροφές και κατέληξε στη λίστα με τις 10 πιο επικίνδυνες, την οποία παρουσίασε η Guardian.

10) Τεχεράνη, Ιράν
Το βόρειο ανατολικό ρήγμα, αν και λιγότερο συζητημένο από άλλα, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο. Οι 13,6 εκατομμύρια κάτοικοι της Τεχεράνης είναι εκτεθειμένοι διαρκώς σε μεγάλο κίνδυνο.

9) Λος Αντζελες, ΗΠΑ
Η θέση της, πάνω στο ρήγμα του «Αγίου Ανδρέα» την κάνει μία από τις πιο σεισμογενείς πόλεις, αλλά τουλάχιστον δεν είναι τόσο ευάλωτη για τσουνάμι. Οι θέσεις των γεωλογικών πλακών την βοηθούν σε αυτό, αν και οι 14,7 εκατομμύρια κάτοικοί της τρομοκρατούνται αρκετά από τους σεισμούς.

8) Ποταμός Σανγκάη, Κίνα
Με τόσες πολλές πόλεις του κόσμου χτισμένες σε αντιπλημμυρικές ζώνες και δέλτα, οι πλημμύρες είναι οι πιο συνηθισμένες απειλές που αντιμετωπίζουν. Η Σανγκάη είναι πολύ ψηλά σε αυτή τη λίστα, αλλά αντίστοιχο κίνδυνο αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων το Μεξικό, η Βαγδάτη και το Παρίσι.

7) Καλκούτα, Ινδία
Οι πλημμύρες των ποταμών επηρεάζουν και αυτή την πόλη, με 10,5 εκατομμύρια ανθρώπους να κινδυνεύουν. Ομως, η ανατολική της πλευρά είναι ευάλωτη και σε τσουνάμι και βέβαια υπάρχουν και οι τυφώνες.

6) Ναγκόγια, Ιαπωνία
Ο κίνδυνος για τσουνάμι κυριαρχεί στον Ειρηνικό. Οι πιο εκτεθειμένες πόλεις σε αυτό τον κίνδυνο είναι στην Ιαπωνία, με τη Ναγκόγια να βρίσκεται ψηλά σε αυτή τη λίστα καθώς είναι χτισμένη σε ενεργά ρήγματα, κάτι που μπορεί να κάνει τρομακτικό έναν απολογισμό ενδεχόμενης τέτοιας καταστροφής.

5) Τζακάρτα, Ινδονησία
Το 40% της περιοχής είναι κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Είναι χτισμένη σε επίπεδη λεκάνη με μαλακό χώμα, κοντά σε ρήγμα. Αυτό σημαίνει ότι οι σεισμοί μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνοι για τους 17,7 εκατομμύρια κατοίκους, καθώς το μαλακό χώμα μεγεθύνει την έντασή τους.

Οι σεισμοί επίσης αλλοιώνουν το έδαφος, κάνοντάς το ουσιαστικά να αντιδρά ως υγρό στις δονήσεις. Αν προσθέσει κανείς τον κίνδυνο για υπερχείλιση ποταμού, είναι από τις πιο εκτεθειμένες πόλεις του πλανήτη.

4) Οσάκα- Κόμπε, Ιαπωνία
Εκεί ζουν 14,6 εκατομμύρια άνθρωποι με το φόβο σεισμών σαν εκείνον του 1995 που κόστισε χιλιάδες ζωές. Δεν είναι μόνο αυτό. Συχνά πλήττεται από καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες που σηκώνουν γιγάντια κύματα, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

3) Δέλτα του Ποταμού Περλ, Κίνα
Αυτό το τεράστιο αστικό συνονθύλευμα, που περιλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ και τις πόλεις Σενζέν, Ντονγκουάν, Μακάου και Γκανγκζού, φιλοξενεί περισσότερους από 42 εκατομμύρια κατοίκους. Ενα από τα κοσμήματα της οικονομίας της Κίνας, απλώνεται σε μία έκταση που κινδυνεύει από κάθε τύπου φυσικές καταστροφές. Είναι η νο1 μητροπολιτική περιοχή για να πληγεί από θύελλα- κάτι που επηρέαζε 5,3 εκατομμύρια ανθρώπους- είναι η τρίτη περιοχή στη λίστα με ζημιές από κυκλώνες και η πέμπτη πιο επικίνδυνη για πλημμύρες ποταμών.

2) Μανίλα, Φιλιππίνες
Θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες πόλεις που μπορεί να ζήσει κάποιος. Πέρα από τους σεισμούς, άνεμοι υψηλών ταχυτήτων επίσης είναι σοβαρή απειλή. Ο τυφώνας Χαϊγιάν που σάρωσε τη χώρα πέρυσι ήταν από τους πιο ισχυρούς που έχουν περάσει ποτέ από ξηρά. Κατέστρεψε πολλά νησιά, ισοπέδωσε την πόλη Τακλομπάν και άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.

1) Τόκιο- Γιοκοχάμα, Ιαπωνία
Με 37 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν υπό την απειλή σεισμών, μουσώνων, υπερχειλίσεις ποταμών και τσουνάμι, η περιοχή είναι η πιο επικίνδυνη στον κόσμο. Εκτιμάται πως το 80% εκείνων που ζουν εκεί- 29 εκατομμύρια άνθρωποι- κινδυνεύουν από καταστροφικό σεισμό ανά πάσα στιγμή.

Η Ιαπωνία είναι και η χώρα που είναι πιο εκτεθειμένη από κάθε άλλη σε κίνδυνο για τσουνάμι, καθώς τα αστικά κέντρα της είναι χτισμένα σχεδόν με παράλογη ακρίβεια στον «Κύκλο της φωτιάς », τα ενεργά ρήγματα του δυτικού Ειρηνικού. Ο σεισμός του 1923 είχε καταστρέψει το Τόκιο και τη Γιοκοχάμα και είχε σκοτώσει περίπου 142.800 ανθρώπους.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου