ΔΙΕΘΝΗ

Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών της Χιλής

επιστρέφουν-στα-σπίτια-τους-οι-κάτοικ-287612

Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που είχαν απομακρυνθεί από τις παράκτιες περιοχές της Χιλής μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,2 βαθμών έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις εστίες τους, μετά την άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι.

Περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη διάρκεια της νύχτας κατά μήκος 4.000 χιλιομέτρων στις ακτές της Χιλής, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (Onemi), μετά τον ισχυρό σεισμό από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής έξι άνθρωποι.

Στην Ικίκε, την πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, και στην Άλτο Οσπίσιο τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ροντρίγκο Πενιαλίγιο.

Στο νότιο Περού οι αρχές έχουν καταμετρήσει εννέα ελαφρά τραυματίες και μερικές ζημιές σε κάποιες κατοικίες.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 20:46 τοπική ώρα χθες Τρίτη (02:46 ώρα Ελλάδας ξημερώματα Τετάρτης) και το επίκεντρό του ήταν στη θάλασσα, περίπου 90 χιλιόμετρα στα ανοικτά των ακτών της Χιλής με εστιακό βάθος περίπου 40 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Χιλής.

Ωστόσο, οι ζημιές θεωρούνται περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού.

Στην Ικίκε το πρωί της Τετάρτης υπήρχαν κατεστραμμένες στέγες σπιτιών, σπασμένες βιτρίνες και προϊόντα πεσμένα από τα ράφια, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 80 σκάφη υπέστησαν ζημιές στο λιμάνι της πόλης, ενώ τα νερά της θάλασσας έφτασαν 200 μέτρα στο εσωτερικό της στεριάς.

Τα κύματα από το τσουνάμι δεν ξεπέρασαν τα δύο μέτρα σε ύψος και δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο εσωτερικό της χώρας.

Η μεταλλευτική κρατική εταιρεία Coldeco, η κύρια παραγωγός χαλκού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι εκκένωσε ένα μέρος των παράκτιων εγκαταστάσεών της, χωρίς όμως να κάνει λόγο για ζημιές.

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ κήρυξε το βόρειο τμήμα της χώρας –τις επαρχίες Αρίκα και Ταραπακά, κοντά στα σύνορα με το Περού– σε κατάσταση φυσικής καταστροφής και ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Επιπλέον η Μπατσελέτ ανακοίνωσε την αποστολή του ενόπλων δυνάμεων στις πληγείσες περιοχές, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της τάξης και να αποφευχθούν οι λεηλασίες, όπως είχε συμβεί μετά τον σεισμό του Φεβρουαρίου του 2010, από τον οποίο περίπου 500 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Εξάλλου το υπουργείο Εσωτερικών της Χιλής ανακοίνωσε ότι σχεδόν 300 κρατούμενες απέδρασαν από τη φυλακή της Ικίκε.

Από τον σεισμό υπέστη ζημιές ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου της Ικίκε και γι’ αυτό τον λόγο ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις στις τρεις μεγάλες πόλεις του βορρά, στην Αντοφαγκάστα, την Ικίκε και την Αρίκα.

Οι τηλεπικοινωνίες και η υδροδότηση δεν επηρεάστηκαν από τον σεισμό, όμως σε πολλές περιοχές σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αναμένουν οι μετασεισμοί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου