ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Σχεδόν απίθανη μια αύξηση καρκίνων στη Φουκουσίμα

οηε-σχεδόν-απίθανη-μια-αύξηση-καρκίνω-287632

Χάρη στην ταχεία απομάκρυνση του γύρω πληθυσμού, το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα είναι απίθανο να οδηγήσει σε αύξηση των καρκίνων και των συγγενών ανωμαλιών όπως είχε συμβεί με το Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η τελευταία έκθεση διαπιστώνει ότι «αναμένεται καμία μετρήσιμη αλλαγή στη μελλοντική συχνότητα του καρκίνου και των κληρονομικών νοσημάτων […] και ότι δεν αναμένεται αύξηση στη συχνότητα συγγενών ανωμαλιών» αναφέρει η UNSCEAR, η Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Επιδράσεις της Ατομικής Ακτινοβολίας.

Επισημαίνει όμως ότι τα παιδιά που δέχτηκαν τις μέγιστες δόσεις ακτινοβολίας -συνολικά λιγότερα από 1.000 παιδιά- αντιμετωπίζουν τη «θεωρητική πιθανότητα» μιας αύξησης του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδή.

Δεδομένου όμως ότι ο καρκίνος του θυρεοειδή είναι σπάνιο νόσημα, οι συντάκτες της μελέτης δεν περιμένουν αύξηση των κρουσμάτων ακόμα και σε αυτή την υποομάδα του πληθυσμού.

Στα ίδια συμπεράσματα κατέληγαν εξάλλου η προηγούμενη έκθεση της UNSCEAR καθώς και η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο θυρεοειδής, ένας αδένας στο λαιμό που ρυθμίζει το μεταβολισμό, παράγει ορμόνες που περιέχουν ιώδιο, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα ραδιενεργά ισότοπα του ιωδίου, ειδικά στα παιδιά.

Σύμφωνα με την UNSCEAR, περίπου 6.000 επιπλέον κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδή είχαν αναφερθεί μέχρι το 2005 σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία μετά την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα 4 του Τσερνόμπιλ το 1986. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν πάντως ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μικρότερος, καθώς τα κρούσματα δεν καταγράφονταν αποτελεσματικά πριν από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα της ιστορίας.

Στην περίπτωση της Φουκουσίμα, «η εμφάνιση μεγάλου αριθμού κρουσμάτων […] μπορεί να αποκλειστεί επειδή οι δόσεις [ραδιενεργού ιωδίου] ήταν σημαντικά μικρότερες» αναφέρουν οι ερευνητές του ΟΗΕ.

Η UNSCEAR εκτιμά ότι τα παιδιά που δέχτηκαν τις μέγιστες δόσεις, από 100 μέχρι milliGray (μονάδα μέτρησης της δόσης ραδιενέργειας), τα οποία ήταν λιγότερα από χίλια, αντιμετωπίζουν μια θεωρητική αύξηση του ρίσκου.

Ο κίνδυνος αυτός κρίνεται όμως αμελητέος, καθώς η ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση έχει υπότιτλο «Χαμηλός κίνδυνος καρκίνου του θυρεοειδή για τα παιδιά με τη μέγιστη έκθεση».

Οι αμελητέες επιπτώσεις της Φουκουσίμα όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου «οφείλεται εν πολλοίς στις ταχείες προστατευτικές ενέργειες στις οποίες προχώρησαν οι ιαπωνικές αρχές μετά το ατύχημα».

Για την έκθεση εργάστηκαν 80 κορυφαίοι ειδικοί και το τελικό κείμενο εξετάστηκε από τις 27 χώρες-μέλη της UNSCEAR, αναφέρει η υπηρεσία.

Περίπου 160.000 κάτοικοι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 που πλημμύρισε τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι. Δύο από τους αντιδραστήρες υπέστησαν τήξη του πυρήνα και εξέπεμψαν ραδιενεργό υλικό στην ατμόσφαιρα.

Ραδιενεργό νερό από το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα συνεχίζει να ρέει στο υπέδαφος και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Για την πλήρη διάλυση του εργοστασίου και την απορρύπανση των εδαφών εκτιμάται ότι θα χρειαστούν δεκαετίες.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου