ΔΙΕΘΝΗ

Δεν σταματάει να τρέμει η γη στη Χιλή -Μετασεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ [εικόνες & βίντεο]

δεν-σταματάει-να-τρέμει-η-γη-στη-χιλή-μ-289088

Δεν μπορουν να ηρεμήσουν και να μετρήσουν τις πληγές του οι κάτοικοι της Χιλής, καθώς ο Εγκέλαδος βρίσκεται κάτω από τα πόδια τους και φέρνει συνεχώς μεγάλους μετασεισμούς. Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 7,8 Ρίχτερ -σύμφωνα με το γεωφυσικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS)- και εκδόθηκε άμεσα προειδοποίηση για τσουνάμι.

Είναι ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έχει σημειωθεί μετά τα 8,2 Ρίχτερ, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους. Ο χθεσινός σεισμός είχε επίκεντρο 19 χιλιόμετρα νότια του λιμανιού Ικουίκουε και σχετικά μικρό εστιακό βάθος, το οποίο μετρήθηκε περίπου στα 20 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS

Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει σοβαρή απειλή για τσουνάμι, αλλά είναι δυνατή η πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα τοπικό παλιρροϊκό κύμα.

Οι αρχές της χώρας διέταξαν την προληπτική εκκένωση των παράκτιων περιοχών, αμέσως μετά την εκδήλωση του νέου μεγάλου μετασεισμού. Σε προληπτική εκκένωση των παράκτιων περιοχών προχώρησε και το γειτονικό Περού.

Το πολεμικό ναυτικό της Χιλής ανακοίνωσε ότι τα πρώτα παλιρροϊκά κύματα έφθασαν στις ακτές της χώρας περίπου στη 01:00 τα ξημερώματα (τοπική) και ήταν ήταν ύψους 0,7 μέτρων, σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού. Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ που επισκεπτόταν την πληγείσα από τον χθεσινό σεισμό περιοχή απομακρύνθηκε από το ξενοδοχείο της στην πόλη Αρίκα. Λίγη ώρα μετά, πάντως, ήρθη ο συναγερμός για τσουνάμι στη Χιλή και το Περού.

Οι εικόνες της καταστροφής μιλούν από μόνες τους

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου