ΔΙΕΘΝΗ

Ελ Σαλβαδόρ: 794 δολοφονίες μέσα σε τρεις μήνες

ελ-σαλβαδόρ-794-δολοφονίες-μέσα-σε-τρεις-290431

Ο αριθμός των δολοφονιών στο Ελ Σαλβαδόρ αυξήθηκε κατά 44% τους πρώτους τρεις μήνες του 2014 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους φέρνοντας και πάλι τη μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής μεταξύ των κρατών με το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο.

Το Ελ Σαλβαδόρ το 2011 είχε το υψηλότερο ποσοστό φόνων στον κόσμο με 66 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους.

Η αύξηση των δολοφονιών έρχεται δύο χρόνια μετά την εκεχειρία μεταξύ των δυο πιο ισχυρών συμμοριών της χώρας με μεσολάβηση της Καθολικής Εκκλησίας και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών που μείωσε δραστικά τις δολοφονίες.
Όμως σύμφωνα με το ιατροδικαστικό ινστιτούτο του Ελ Σαλβαδόρ η αντιστοιχία δολοφονιών ανά 100.000 κατοίκους πήρε και πάλι δραματικά ανοδική τάση. Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2014 καταγράφηκαν 794 δολοφονίες, σε σύγκριση με τις 551 κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η δραματική αύξηση στις δολοφονίες αποδίδεται εν μέρει στην όλο και πιο σκληρή τακτική της αστυνομίας εναντίον των συμμοριών που δρουν στη χώρα εδώ και χρόνια. Η πιο επιθετική αστυνόμευση έχει συμπιέσει τις πηγές εσόδων των συμμοριών, έτσι ώστε αυτές να μάχονται πλέον μεταξύ τους για να αποκομίσουν ο ένας τα οικονομικά οφέλη του άλλου.

Τον περασμένο μήνα, ο αριστερός Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν του κυβερνώντος Φαραμπούντο Μαρτί Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (FMLN), εξελέγη ως ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου