ΔΙΕΘΝΗ

Επαθε εγκεφαλικό και άκουγε τους γιατρούς να μιλούν για δωρεά οργάνων

επαθε-εγκεφαλικό-και-άκουγε-τους-γιατ-291952

Τη δωρεά οργάνων με την οικογένειά του συζητούσε μια ομάδα γιατρών στη Σουηδία, την ώρα που αυτός βρισκόταν λίγα μόλις μέτρα μακριά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Ο ασθενής ωστόσο, μπορούσε να ακούσει κάθε λέξη, αλλά δεν μπορούσε να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν ήταν σε θέση να κινηθεί.

Ο Τζίμι Φρίτζε, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από δύο χρόνια περίπου, όταν βρισκόταν στο αρχιπέλαγος του Γκέτεμποργκ με την οικογένειά του.

«Κατάφερα να κερδίσω την προσοχή της φίλης μου – ήμουν κατακόκκινος στο πρόσωπο. Είναι νοσοκόμα κι έτσι μπόρεσε να κρατήσει τους αεραγωγούς μου ανοιχτούς» δήλωσε.

Αλλά το ελικόπτερο που θα τον μετέφερε στο νοσοκομείο, δεν ήταν σε θέση να προσγειωθεί στο μικρό νησί, με αποτέλεσμα ο Φρίτζε να περιμένει βάρκα για να τον μεταφέρει στην εντατική μετά από μιάμιση ώρα. «Μόνο τα μάτια και τα αυτιά μου λειτουργούσαν» δήλωσε ο Φρίτζε.

Αφού οι γιατροί έκαναν μαγνητική εγκεφάλου, ετοιμάστηκαν να πουν στην οικογένεια τα άσχημα νέα.

«Είπαν στη φίλη μου πως δεν υπήρχε ελπίδα».

Την ώρα που 14 μέλη της οικογένειά τους συγκεντρώθηκαν για να του πουν αντίο, οι γιατροί έθεσαν το θέμα της δωρεάς οργάνων, η οποία, όπως ο ίδιος υπογράμμισε αργότερα σε επίσημη καταγγελία, απαγορεύεται μέχρις ότου ο ασθενής να διαγνωστεί εγκεφαλικά νεκρός.

Ο Φρίτζε άκουγε την κάθε λέξη, αλλά δεν μπορούσε να κερδίσει την προσοχή των γιατρών ή της οικογένειάς του.

Μετά από τρεις ημέρες, ζήτησαν μια δεύτερη γνώμη από έναν άλλο γιατρό που έλειπε σε διακοπές.

«Κοίταξε τη μαγνητική και είπε: ’Δεν είναι κάτι τόσο κακό’ είπε και το προσωπικό αποφάσισε να μου δώσει κορτιζόνη προκειμένου να μειωθεί το πρήξιμο στον εγκέφαλο» θυμάται ο Φρίτζε.

Στη συνέχεια η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε, αλλά χρειάστηκε άλλες τρεις εβδομάδες μέχρι να μπορέσει να επικοινωνήσει με την οικογένειά του. Δύο χρόνια αργότερα, ο Φρίτζε εξακολουθεί να παλεύει με την ομιλία του ωστόσο έχει στείλει επίσημη καταγγελία στο διοικητικό συμβούλιο υγείας και πρόνοιας, που επιβλέπει την υγειονομική περίθαλψη στη Σουηδία.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου