ΔΙΕΘΝΗ

Συγκλονιστικοί διάλογοι στη δίκη Πιστόριους: «Εκανα ένα φρικτό λάθος»

συγκλονιστικοί-διάλογοι-στη-δίκη-πισ-851206

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου επέστρεψε σήμερα ο Όσκαρ Πιστόριους, μετά τη χθεσινή διακοπή της δίκης, παρουσιάζοντας, με δάκρυα στα μάτια, τη δική του εκδοχή για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε ότι σκότωσε την Ρίβα, πυροβολώντας την, με αποτέλεσμα να της ανοίξει το κεφάλι «σαν καρπούζι»…

Ο παραολυμιονίκης αθλητής ξεκίνησε την τρίτη ημέρα της κατάθεσής του από το σημείο που είχε διακοπεί την Τρίτη, δηλαδή από τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι το 29χρονο μοντέλο κείτονταν νεκρό στο μπάνιο του σπιτιού του.

Κάνοντας βαθιές παύσεις και ξεσπώντας συχνά σε κλάματα, ο Πιστόριους περιέγραψε στους δικαστές τις προσπάθειες που έκανε να κρατήσει στη ζωή τη Στέενκαμπ, η οποία επλήγη από τις τρεις από τις τέσσερις σφαίρες που έριξε ο Πιστόριους πίσω από την κλειδωμένη πόρτα του μπάνιου.

«Η Ρίβα πέθανε ενώ την κρατούσα, πριν φτάσει το ασθενοφόρο. Γνώριζα επομένως ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε γι’ αυτήν», υπογράμμισε. «Έλεγξα να δω αν ανέπνεε, αλλά δεν ανέπνεε. Πέρασα τα χέρια μου κάτω από τους ώμους της και κάθησα εκεί κλαίγοντας. Είχα το κεφάλι της στον αριστερό ώμο μου. Αισθανόμουν το αίμα να κυλά πάνω μου», πρόσθεσε.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν, παίρνοντας το λόγο ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ, πέρασε στην επίθεση αρχίζοντας την εξέταση του κατηγορούμενου.

«Σκοτώσατε τη Ρίβα Στέενκαμπ, έτσι δεν είναι;», ρώτησε χωρίς περιστροφές.

«Εκανα ένα φρικτό λάθος», παραδέχτηκε ο Πιστόριους.

«Κάνατε ένα λάθος; Σκοτώσατε κάποιον, αυτό είναι που κάνατε!», του είπε ο εισαγγελέας. «Πυροβολήσατε και τη σκοτώσατε και, δεν θέλετε να αναλάβετε την ευθύνη σας γι αυτό;», επέμεινε ο εισαγγελέας.

Ο Πιστόριους επανέλαβε ότι έκανε λάθος και υπογράμμισε: «Είμαι άνθρωπος. Είμαι εδώ για να πω την αλήθεια».

Τότε ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον Νοτιοαφρικανό παραολυμπιονίκη ότι “της άνοιξε το κεφάλι σαν καρπούζι” και τον κάλεσε να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του. Μάλιστα του έδειξε στον βιντεοπροβολέα μια φωτογραφία της Ρίβα όπου διακρίνεται το κεφάλι της, γεμάτο αίματα.

«Να αναλάβετε την ευθύνη για αυτά που κάνατε», είπε ο Νελ, την ώρα που ο Πιστόριους, στο εδώλιο, έκρυβε με τα χέρια το κεφάλι του και έκλαιγε με λυγμούς.
Ο εισαγγελέας, ο οποίος δεν έχει στη διάθεσή του κανέναν αυτόπτη μάρτυρα για να τεκμηριώσει τα γεγονότα της 13ης προς τη 14η Φεβρουαρίου 2013, προσπάθησε να δείξει ότι ο 27χρονος παραολυμπιονίκης είναι ένας ευέξαπτος άνθρωπος που του αρέσει να παίζει με όπλα.

Ρώτησε τον Πιστόριους, που είναι γνωστός για την αγάπη του για τα όπλα, εάν ξέρει τι είναι οι σφαίρες που σταματούν τα ζόμπι και όταν εκείνος του απάντησε αρνητικά τον προκάλεσε να δει ένα βίντεο που είχε προβληθεί πριν από τη δίκη από το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Σε αυτό ο Πιστόριους, σε ένα πεδίο βολής, πυροβολεί με ένα πιστόλι διαμετρήματος 0,50 ένα καρπούζι και ακούγεται να λέει: “Είναι (το καρπούζι) πολύ πιο μαλακό από το μυαλό. Όμως (…) είναι σαν σφαίρες για ζόμπι (zombi stoper)”.

Ο Νελ στη συνέχεια πίεσε τον Πιστόριους να παραδεχτεί ότι πυροβόλησε το καρπούζι γιατί ήθελε να δει τι συμβαίνει όταν μια σφαίρα βρίσκει κάποιον στο κεφάλι. “Ξέρετε ότι το ίδιο συνέβη με το κεφάλι της Ρίβα. Εξερράγη. Θα σας δείξω”, είπε, παρουσιάζοντας τη φωτογραφία.

“Δεν χρειάζεται να την δω. Θυμάμαι. Ήμουν εκεί”, απάντησε ανάμεσα στους λυγμούς του ο αθλητής. “Όταν σήκωσα τη Ρίβα άγγιξα το κεφάλι της, το θυμάμαι, δεν χρειάζεται να δω τη φωτογραφία, ήμουν εκεί”, είπε, κατακόκκινος και με σκυμμένο το κεφάλι.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που μεταδίδουν απευθείας τη δίκη ζήτησαν συγγνώμη από τους τηλεθεατές τους για την προβολή της φωτογραφίας της νεκρής.
Η υπεράσπιση του Πιστόριους έκανε αμέσως ένσταση και κατηγόρησε τον εισαγγελέα ότι «στήνει παγίδα» στον κατηγορούμενο με την παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων που δεν κατατέθηκαν στο φάκελο.

Χθες, κατά τη δεύτερη ημέρα της απολογίας του, ο Όσκαρ Πιστόριους περιέγραψε τη δική του εκδοχή της δολοφονίας: «Πήγα μέχρι το τέλος του διαδρόμου, στην είσοδο του μπάνιου, όπου σταμάτησα να φωνάζω. Ήμουν βέβαιος πως κάποιος είχε μπει από το παράθυρο. Σημάδεψα με το πιστόλι μου και προχώρησα προς το μπάνιο. Το φως ήταν σβηστό, όμως μπορούσα να διακρίνω πως το παράθυρο ήταν ανοιχτό. Άρχισα να φωνάζω στη Ριίβα, ζητώντας της να καλέσει την αστυνομία. Δεν ήμουν βέβαιος που έπρεπε να σημαδέψω. Σημάδευα προς την τουαλέτα, όμως είχα τον νου μου και στη σκάλα, διότι δεν ήξερα εάν κάποιος είχε κρυφτεί εκεί. Έμεινα ακίνητος και συνέχισα να φωνάζω. Τότε άκουσα έναν θόρυβο από την τουαλέτα και ήμουν βέβαιος πως κάποιος θα έβγαινε από εκεί. Πριν καλά-καλά συνειδητοποιήσω τι συνέβαινε, είχα πυροβολήσει τέσσερις φορές προς την πόρτα» είπε ο Νοτιοαφρικανός.

Την Δευτέρα, μιλώντας για πρώτη φορά δημοσίως μετά την τραγωδία, ο Blade Runner, όπως είναι το παρατσούκλι του, είχε ζητήσει συγγνώμη από τους γονείς της πρώην συντρόφου του.

Η δίκη, που άρχισε στις 3 Μαρτίου αναμένεται να συνεχιστεί έως τα μέσα Μαΐου.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου