ΔΙΕΘΝΗ

Pistorians – Οι θαυμάστριες που έχουν εξοργίσει τη Ν. Αφρική

pistorians-οι-θαυμάστριες-που-έχουν-εξοργίσε-306216

Ξεροσταλιάζουν αδιαμαρτύρητα επί ώρες έξω από το δικαστήριο όπου διεξάγεται η δίκη του ειδώλου τους και όταν δεν είναι εκεί στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης μέσω των κοινωνικών δικτύων. Οι «Πιστόριανς», όπως ονομάζονται οι θαυμάστριες του Όσκαρ Πιστόριους, δεν δείχνουν να πτοούνται καθόλου με το γεγονός ότι ο αγαπημένος τους αθλητής κατηγορείται για φόνο. Το αντίθετο μάλιστα.

Στόχος τους, να «υπερασπιστούν τη φήμη του ήρωά τους», να ανταλλάξουν απόψεις, να διαμαρτυρηθούν για τον «σκληρό και άκαρδο εισαγγελέα» που στριμώχνει με τις ερωτήσεις του τον «αθώο, κακόμοιρο Όσκαρ» αδιαφορώντας για τα δάκρυα που χύνει καθημερινά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Είναι ικανές να περιμένουν ώρες ολόκληρες έξω από το δικαστήριο μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, προκειμένου να του σφίξουν το χέρι, να τον αγκαλιάσουν, να τον φιλήσουν. Την υπόλοιπη ημέρα απλώς διαδηλώνουν την αθωότητά του κρατώντας πανό και μπαλόνια που γράφουν το όνομά του.

Αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα, το facebook και το Twitter, η παρουσία τους είναι έντονη. Στο τελευταίο μάλιστα έχουν φτιάξει και hashtag: #pistorians. Εμπνεύστριά του θεωρείται η Βρετανίδα Λάουρα Λάμπντεν, περιλαμβάνει όμως υποστηρικτές από τη Ν. Αφρική, η Γερμανία και το νησί Βόρνεο.

«Ο Πιστόριους είναι ξεχωριστός. Έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου παρόλο που εκείνος αγνοεί την ύπαρξή μου. Για τη Ν. Αφρική είναι ένας ήρωας», γράφει στο Twitter ένα μέλος του γκρουπ.

Θαυμάστριες του αθλητή κρατούν φωτογραφίες του και μπαλόνια με το όνομά του.

Θαυμάστριες του αθλητή κρατούν φωτογραφίες του και μπαλόνια με το όνομά του.

Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Μάικλ Μπέρι, ο λόγος που κάνει τις περισσότερες από αυτές τις γυναίκες να διαδηλώνουν χωρίς ίχνος αμφιβολίας υπέρ ενός ανθρώπου που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση είναι η… πληθώρα ελεύθερου χρόνου. Κάτι όμως που δεν ισχύει για την, μητέρα τεσσάρων παιδιών και διοικητική υπάλληλο. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αναζητηθούν άλλες αιτίες, δηλώνει ο Μπέρι στην εφημερίδα Guardian.

Εκδηλώσεις θαυμασμού έξω από το δικαστήριο της Πρετόρια.

Εκδηλώσεις θαυμασμού έξω από το δικαστήριο της Πρετόρια.

«Η όλη διαδικασία μπορεί να είναι συναρπαστική. Οι θαυμάστριες συναντιούνται και γνωρίζονται μεταξύ τους ανταλλάσσοντας υποστήριξη και κουράγιο». Ο κόσμος έχει επενδύσει πολλά στον Πιστόριους. Στη Ν. Αφρική είναι σταρ. Είναι όμορφος, εκατομμυριούχος με έντονο φιλανθρωπικό έργο. Είναι το είδος του προτύπου, με το οποίο πολλοί γονείς θα ήθελαν να μεγαλώσει το παιδί τους. Και οι άνθρωποι πρέπει να το προστατέψουν αυτό καθώς, αν δεν το κάνουν, όλη η εικόνα θα αρχίσει να αποσυντίθεται.

Οι θαυμάστριες όμως του Πιστόριους έχουν προκαλέσει την οργή πολλών φεμινιστικών οργανώσεων στη Ν. Αφρική, οι οποίες κάνουν λόγο για «ανεγκέφαλες» γυναίκες που προσβάλουν τη μνήμη του δολοφονημένου μοντέλου. Οι Pistorians όμως έχουν προκαλέσει την αμηχανία και της ίδιας της οικογένειας του αθλητή, η οποία αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει «ανησυχητική» την «έλλειψη σεβασμού» κάποιων χρηστών των κοινωνικών δικτύων, οι οποίοι προκαλούν «βαθύ πόνο στην οικογένεια της Ρίβα».

Οι Pistorians, πάντως, δεν δείχνουν διατεθειμένες να σταματήσουν να διαδηλώνουν την αφοσίωσή τους στον αγαπημένο τους αθλητή. «Πιστεύω ακράδαντα στην αθωότητα του Όσκαρ και θα συνεχίσω να διαδηλώνω υπέρ της μέχρι να βρεθεί ένα αδιάσειστο στοιχείο που θα με πείσει για το αντίθετο», γράφει στο Twitter ένα από τα πρώτα μέλη του γκρουπ.

Ο Πιστόριους κατηγορείται για το φόνο εκ προμελέτης της συντρόφου του, της 29χρονης Ρίβα Στέενκαμπ, μοντέλου και αποφοίτου της Νομικής. Αν κριθεί ένοχος, ενδεχομένως να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, δηλαδή θα παραμείνει στη φυλακή για τουλάχιστον 25 χρόνια.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου