ΔΙΕΘΝΗ

Στη Γερμανία ετοιμάζουν νόμο που απαγορεύει τις ενοχλητικές φωτογραφίες [εικόνα]

στη-γερμανία-ετοιμάζουν-νόμο-που-απαγ-312486

Στη φωτογραφία η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σηκώνει το χέρι για να χαιρετήσει και φαίνεται στο κοστούμι της η ιδρωμένη μασχάλη. Αυτό ήταν το πρωτοσέλιδο της καθημερινής εφημερίδας Tageszeitung, που αντέδρασε σε σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης και Προστασίας των Καταναλωτών Χέικο Μάας παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ένα σχέδιο νόμου που θα καταδικάζει όσους παίρνουν, χωρίς άδεια, «ενοχλητικές» φωτογραφίες κάποιου ατόμου.

Αρχικά αυτό το σχέδιο νόμου είχε στόχο την παιδική πορονογραφία, ενοχοποιώντας τις εικόνες γυμνών παιδιών αφού ως σήμερα μόνο οι καθαρά σεξουαλικές στάσεις καταδικάζονταν.

Με αυτό το σχέδιο νόμου η Γερμανία σκόπευε να σβήσει το σκάνδαλο Ενταθι, το οποίο σοκάρισε τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Σεμπάστιαν Ενταθι, πρώην βουλευτής της Μπούντεσταγκ και μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDP), είχε παραγγείλει μέσω ίντερνετ γυμνές φωτογραφίες παιδιών να παίζουν. Οι φωτογραφίες αυτές θεωρούνται νόμιμες, σύμφωνα με τη σημερινή νομοθεσία της Γερμανίας.

Aυτός είναι ο παιδόφιλος, πρώην βουλευτής Ενταθι

Eικονιζόταν μονίμως με παιδιά

Ωστόσο το σχέδιο νόμου του Χέικο Μαας πάει πολύ μακριά και απαιτεί αυστηρότερες ποινές για περισσότερα παραπτώματα. Το να παίρνει κάποιος φωτογραφίες ενηλίκων, ντυμένων ή όχι, και οι οποίες μπορεί να είναι προσβλητικές, θα τιμωρείται αυστηρά. «Πρόκειται για φωτογραφίες ενοχλητικές όταν το άτομο που εικονίζεται σε αυτές εμφανίζεται σε μια κατάσταση ταπεινωτική ή ενοχλητική» αναφέρει η καθημερινή εφημερίδα Tageszeitung η οποία αντιγράφει το απόσπασμα από το σχέδιο νόμου.

Τιμωρώντας αυτές τις φωτογραφίσεις με πρόστιμα ή φυλάκιση ενός έτους ο Γερμανός υπουργός σκοπεύει να αντιδράσει στη αυξανόμενη χρήση smartphones και στην εξάπλωση αυτών των φωτογραφιών στο ίντερνετ.

Το σχέδιο νόμου προκάλεσε σάλο στη Γερμανία και στα γερμανικά ΜΜΕ. Δικαστικοί επικρίνουν την χρήση του όρου «ενοχλητικές». Αν ο όρος ερμηνευθεί γενικώς τότε ο νέος νόμος θα μπορούσε να είναι χτύπημα στην ελευθερία του Τύπου. «Αυτή η έκφραση δεν μπορεί να γίνει δεκτή» δήλωσε ο Χέντρικ Ζέρεν, εκπρόσωπος της Ενωσης Γερμανών δημοσιογράφων. Εκτιμά ότι αυτός ο νόμος θα επιτρέψει στους διάφορους σταρ να σέρνουν στα δικαστήρια τα ΜΜΕ για μια έκφραση προσώπου που δεν τους αρέσει.

Η εφημερίδα Tageszeitung, μάλιστα, δημοσιεύει μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με ιδρώτα στη μασχάλη και έχει τίτλο: «Αυτή η φωτογραφία είναι ενοχλητική;»

Η δημοσιογράφος Κάτια Σβιγκλέφσι υπογραμμίζει ότι ο υπουργός Μάας υπερβάλλει. «Ενα βλέμμα περίεργο, αχτένιστα μαλλιά ή τιράντες από σουτιέν που φαίνονται είναι ενοχλητικές φωτογραφίες;» διερωτάται.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου