ΔΙΕΘΝΗ

Η κρίση βλάπτει τις δουλειές της Κόζα Νόστρα – Η εξομολόγηση ενός «αφεντικού» από τη φυλακή

η-κρίση-βλάπτει-τις-δουλειές-της-κόζα-ν-317499

H οικονομική κρίση που πλήττει την Ιταλία δεν αφήνει κανέναν αλώβητο. Ούτε καν τη μαφία! Ετσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ένα ηγετικό στέλεχος της Κόζα Νόστρα μέσα από της φυλακής τα σίδερα.

Οι δουλειές είναι πεσμένες. Ο κόσμος δεν πληρώνει πια για «προστασία» όπως παλιά. Ο μέσος μαφιόζος δεν μπορεί να βγάλει ένα «μεροκάματο» της προκοπής. Αυτό είναι το παράπονο του Τζοβάνι Ντι Τζιάκομο, ενός από τους αρχηγούς της σικελικής Κόζα Νόστρα, έτσι όπως το κατέγραψαν οι κάμερες στη φυλακή του Παλέρμο όπου κρατείται. Συγκεκριμένα, όπως ανεφέρει η βρετανική εφημερίδα The Independent, ο Ντι Τζιάκομο παραπονιέται στους συγκρατούμενούς του ότι οι άντρες του με το ζόρι βγάζουν ένα «μισθό πείνας, από 5.000 μέχρι 7.000 ευρώ το μήνα» από τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις στις οποίες πουλάνε προστασία.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Κόζα Νόστρα, πολλά ξενοδοχεία κλείνουν κι ο κόσμος δεν φοβάται πια τη μαφία, αλλά προτιμά να καλεί την αστυνομία. «Ετσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ίσως να μην αξίζει πια τον κόπο», φέρεται να λέει ο αρχιμαφιόζος. Εμφανίζεται πολύ προβληματισμένος για το μέλλον. Τόσο ώστε να παραβαίνει ακόμα και τις αρχές του! «Ισως είναι καλύτερα να ψάξουν να βρουν καμιά κανονική δουλειά», λέει για τα νεαρά μέλη της οργάνωσης, αφού ως μαφιόζοι δεν καταφέρνουν να βγάλουν ένα εισόδημα της προκοπής.

Οι αρχές της φυλακής όπου κρατείται ο Τζοβάνι Ντι Τζιάκομο, κατέγραφαν τις συνομιλίες του επί ένα χρόνο και βρήκαν ότι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν η ανησυχία του για τα οικονομικά της οργάνωσης. Ο φυλακισμένος μαφιόζος τα βάζει μάλιστα και με τον κυβερνήτη της Σικελίας, Ροζάριο Κροτσέτα, για την οικονομική πολιτική του. «Ο γ…ος ο Κροτσέτα! Τα έχει κάνει μπάχαλο!», εξανίσταται ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα. «Κόβει από παντού. Κλείνουν ξενοδοχεία, άλλα αλλάζουν διεύθυνση, οικοδομές δεν χτίζονται πια, δουλειά δεν υπάρχει…»

Φαίνεται ότι οι καιροί είναι τόσο δύσκολοι ώστε ακόμα και η ίδια η Κόζα Νόστρα αναγκάστηκε να σφίξει το ζωνάρι. Οι φήμες θέλουν την εγκληματική οργάνωση να έχει επιβάλει από πέρυσι ένα είδος «εσωτερικού μνημονίου» με γενναίες περικοπές προς τα μέλη της. Οι μόνοι που γλύτωσαν τους εαυτούς τους από τις περικοπές είναι τα μεγάλα αφεντικά. Κατά τα άλλα, ο πέλεκυς έπεσε βαρύς στα κατώτερα στελέχη της μαφίας, καθώς και στους συγγενείς των φυλακισμένων μελών της, ξεσηκώνοντας θύελλα οργής, κυρίως από, τις συζύγους και τις φιλενάδες των φυλακισμένων μαφιόζων.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου