ΔΙΕΘΝΗ

H Κριμαία ανήκει σε όποιον νόμιζετε εσείς, κατά το Google Maps

h-κριμαία-ανήκει-σε-όποιον-νόμιζετε-εσε-320120

Τον επιστημονικό κλάδο της χαρτογραφίας ανέκαθεν ταλαιπωρούσαν οι εθνικές διαμάχες, και δεν ήταν πάντα δυνατόν να βρεθεί μία χρυσή τομή: Μέχρι που ήρθε το Google Maps και η ουκρανική κρίση.

Για να μην μείνει κανείς δυσαρεστημένος, στους ηλεκτρονικούς χάρτες η Κριμαία είναι κατά περίπτωση ουκρανική, ρωσική ή περίπου ανεξάρτητη, αναλόγως του τι (θεωρεί το Google πιθανότερο να) νομίζει ο κάθε χρήστης.

Έτσι, εάν μπει κανείς στο Google Maps από την Ουκρανία, η χώρα έχει μείνει ενιαία και αδιάσπαστη, και οποιαδήποτε σύγκρουση υπάρχει δεν έχει αντίκτυπο στον χάρτη: Η χερσόνησος της Κριμαίας δεν διαχωρίζεται από την υπόλοιπη ουκρανική επικράτεια.

Εντελώς αντίστροφη είναι η εικόνα όμως εάν μπει κανείς από τη Ρωσία στο Google Maps: Εκεί το ζήτημα έχει λήξει, και η χερσόνησος της Κριμαίας είναι εντελώς ξεχωριστή από την Oυκρανία. Το λέει κι ο χάρτης, που έχει τραβήξει τη συνεχή γραμμή με την οποία απεικονίζει τα σύνορα μεταξύ κρατών.

Για τους υπόλοιπους, η λύση είναι σολομώντεια. Εάν μπει κανείς από άλλες περιοχές, όπως επί παραδείγματι από την Ελλάδα, κάτι σχετικά ασαφές συμβαίνει με την Κριμαία, ανοικτό σε ερμηνεία: Η χερσόνησος διαχωρίζεται μεν, αλλά μόνο με μία διακεκομμένη γραμμή από τις ουκρανικές περιφέρειες στα βόρεια.

Εν ολίγοις, η Κριμαία έγινε το όνειρο κάθε χαρτογράφου ανά τους αιώνες που ήθελε να μείνει ουδέτερος.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου