ΔΙΕΘΝΗ

«Βόμβα» στο FBI: Πήραν καταδικασμένο χάκερ των Anonymous για να κλέβει απόρρητα στοιχεία ξένων κυβερνήσεων

βόμβα-στο-fbi-πήραν-καταδικασμένο-χάκ-321834

Σε ένα μεγάλο σκάνδαλο εμπλέκεται το FBI, μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως για πρώην χάκερ, ο οποίος έγινε πληροφοριοδότης της μυστικής υπηρεσίας δίνοντας απόρρητα στοιχεία κυβερνήσεων από διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με τους New York Times, ήταν 2012 όταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας των Anonymous οργάνωσε εκατοντάδες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ιστοτόπων ξένων κυβερνήσεων και διαβίβασε τα δεδομένα που έκλεψε στις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές.

Μεταξύ των θυμάτων αυτής της επιχείρησης κυβερνοκατασκοπείας, κατά την οποία κλάπηκαν πολλές βάσεις δεδομένων και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ήταν κυβερνητικοί ιστότοποι του Ιράν, της Βραζιλίας, της Τουρκίας, του Πακιστάν, ακόμη και εκείνος της πρεσβείας της Πολωνίας στη Βρετανία, σύμφωνα με την εφημερίδα η οποία βασίζει το ρεπορτάζ της σε δικαστικά έγγραφα και συνεντεύξεις με πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Μολονότι τα (δικαστικά) έγγραφα δεν αναφέρουν εάν το FBI διέταξε τις επιθέσεις, αφήνουν να εννοηθεί ότι η (αμερικανική) κυβέρνηση ενδέχεται να χρησιμοποίησε κυβερνοπειρατές για να συλλέξει πληροφορίες από το εξωτερικό», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ένας χάκερ που μετά τη σύλληψή του έγινε πληροφοριοδότης του FBI: Πρόκειται για τον Έκτορ Χαβιέρ Μονσέγκουρ, 30 ετών, γνωστό με το ψευδώνυμο «Σάμπου», ο οποίος κατηγορήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 για κλοπή δεδομένων πιστωτικών καρτών από τους ιστοτόπους των εταιρειών Visa, Mastercard και PayPal.

Ο Μονσέγκουρ κινδύνευε να καταδικαστεί σε κάθειρξη 124 ετών για όλα τα αδικήματα για τα οποία ήταν κατηγορούμενος. Συνεργάστηκε όμως με τις αρχές στην έρευνά τους για τους Anonymous και η καταδίκη του «αναβλήθηκε», σχολιάζει η εφημερίδα.

Ο Έκτορ Μονσέγκουρ ήταν σε επαφή με ένα άλλο μέλος των Anonymous, τον Τζέρεμι Χάμοντ από τον οποίο ζήτησε να διεισδύσει σε ιστοτόπους ξένων κυβερνήσεων. Ο κατάλογος των στόχων περιελάμβανε περισσότερες από 2.000 διευθύνσεις.

Από τη στιγμή που ανακτώνταν τα δεδομένα από τους ιστοτόπους αυτούς, στέλνονταν σε έναν σέρβερ που ήταν υπό τον έλεγχο του Μονσέγκουρ, αποκάλυψε ο Χάμοντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα από τη φυλακή όπου κρατείται.

Σύμφωνα με τα δικόγραφα, ο Μονσέγκουρ έπεισε και άλλους χάκερ να επιτεθούν σε ιστοτόπους των συριακών αρχών. «Το FBI εκμεταλλεύτηκε τους κυβερνοπειρατές που ήθελαν να βοηθήσουν τους Σύρους που μάχονταν το καθεστώς του Άσαντ και οι οποίοι στην πραγματικότητα παρείχαν, εν αγνοία τους, πρόσβαση στην αμερικανική κυβέρνηση στα συριακά πληροφοριακά συστήματα», αναφέρεται σε ένα από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου