ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Eξι αστυνομικοί παραδέχτηκαν ότι άνοιξαν πυρ στη φαβέλα του Ρίο όπου σκοτώθηκε ο χορευτής

βραζιλία-eξι-αστυνομικοί-παραδέχτηκα-325187

Εξι από τους εννέα αστυνομικούς του στρατού που μετείχαν σε ανταλλαγή πυρών τα ξημερώματα της Τρίτης σε φαβέλα του Ρίο, κοντά στην τουριστική περιοχή της Κοπακαμπάνα και όπου ένας νεαρός χορευτής σκοτώθηκε, παραδέχτηκαν ότι άνοιξαν πυρ, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Το επόμενο στάδιο της έρευνας θα δείξει αν η σφαίρα που σκότωσε τον 25χρονο Ντάγκλας Ραφαέλ ντα Σίλβα Περέιρα ερρίφθη από το όπλο ενός εκ των αστυνομικών αυτών ή από το όπλο ενός εμπόρου ναρκωτικών, ανακοίνωσε η αστυνομία την οποία επικαλείται ο ιστότοπος G1 του τηλεοπτικού δικτύου Globo.
Όλοι οι αστυνομικοί έχουν αρνηθεί ότι πυροβόλησαν τον χορευτή, ο θάνατος του οποίου προκάλεσε ταραχές το βράδυ της Τρίτης στη φαβέλα, 50 ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Τζιλμπέρτο Ριμπέιρο, έγινε μια πρώτη εξέταση πραγματογνωμοσύνης στα όπλα τους, τα οποία δεν τους έχουν επιστραφεί.
Την Παρασκευή η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι στη σορό του χορευτή βρέθηκε σημάδι από σφαίρα στην πλάτη. Αρχικά η αστυνομία είχε δηλώσει ότι ο θάνατος του Ντάγκλας «προκλήθηκε από πτώση».

Την Πέμπτη, ο χορευτής τάφηκε παρουσία 400 ανθρώπων που ζητούσαν «Δικαιοσύνη» και φώναζαν «Αστυνομικοί φονιάδες»

Στο τέλος της επικήδειας τελετής, ο κόσμος αποφάσισε να επιστρέψει στη φαβέλα “ειρηνικά”, ωστόσο ταραχές ξέσπασαν εκ νέου. Η κυκλοφορία διακόπηκε από νέους που είχαν συγκεντρωθεί και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.

Ο αστυνομικός διευθυντής δήλωσε ότι «η πρώτη έκθεση πραγματογνωμοσύνης, σκοπός της οποίας δεν είναι μόνο να προσδιοριστούν τα αιτία του θανάτου δεν έδειξε κάποιο σφάλμα. Η δεύτερη έκθεση, αυτή της αυτοψίας, προσδιορίζει τα αίτια του θανάτου και στο τέλος γίνεται συνδυασμός των δύο εκθέσεων».
Η μητέρα του Ντάγκλας, η Μαρία ντε Φάτιμα Σίλβα δηλώνει ότι «η αστυνομία βασάνισε και σκότωσε» το γιο της.

Στις ταραχές το βράδυ της Τρίτης, ένας 27χρονος με νοητική υστέρηση, ο Εντίλσον ντε Σίλβα ντος Σάντος σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί από πού ερρίφθη η σφαίρα αυτή.

Η ταφή του Έντιλσον έγινε χθες στο ίδιο κοιμητήριο με τον Ντάγκλας αλλά με παρουσία πολύ λιγότερου κόσμου, σύμφωνα με το G1.

Οι ταραχές το βράδυ της Τρίτης δείχνουν το έντονο πρόβλημα των αρχών στο Ρίο ντε Τζανέιρο να εφαρμόσουν το πρόγραμμα “ειρηνοποίησης” όπως το ονομάζουν για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής στις φαβέλες, που άρχισε το 2008 ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (12 Ιουνίου-13 Ιουλίου) και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σχετικά άρθρα: Βραζιλία: Ταραχές μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου χορευτή από αστυνομικούς

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου