ΔΙΕΘΝΗ

Διπλή νίκη Γκρούεφσκι, φωνάζει η αντιπολίτευση

διπλή-νίκη-γκρούεφσκι-φωνάζει-η-αντιπ-326034

Η διπλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφκσι στις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες στην ΠΓΔΜ συνοδεύτηκε, πριν καλά καλά κλείσουν οι κάλπες, από τις «φωνές» της αντιπολίτευσης ότι δεν αναγνωρίζει τις εκλογές και ζήτησε τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Ζόραν Ζάεβ, αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, «το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει την εκλογική διαδικασία, ούτε την προεδρική ούτε τη βουλευτική» και κατηγόρησε το κυβερνών VMRO-DPMNE ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου καταπάτησε κάθε έννοια «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών».

Το κατηγόρησε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του όλο τον κρατικό μηχανισμό και τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης, προχωρώντας σε εκβιασμούς ψηφοφόρων, γεγονός που σύμφωνα με τον Ζάεβ αποτελεί ευρεία παραχάραξη της βούλησης του εκλογικού σώματος. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες για τις επόμενες κινήσεις του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε αργά το βράδυ η Κρατική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 62% των ψήφων, ο συνασπισμός υπό το VMRO – DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 42,8%, έναντι 23,4% που εξασφαλίζει η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ. Οσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, με καταμετρημένο το 56% των ψήφων, ο υποψήφιος του VMRO – DPMNE, Γκ. Ιβάνοφ συγκεντρώνει ποσοστό 57% έναντι 39,5% του υποψηφίου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου