ΔΙΕΘΝΗ

Σνόουντεν: «Τώρα όλοι είναι υπό παρακολούθηση»

σνόουντεν-τώρα-όλοι-είναι-υπό-παρακο-336560

Ο πρώην πράκτορας-αναλυτής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), Εντουαρντ Σνόουντεν, εξέφρασε την άποψη πως πλέον ολόκληροι πληθυσμοί κι όχι μόνο στοχευμένοι πολίτες βρίσκονται υπό καθεστώς διαρκούς παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών.

«Οι τακτικές παρακολούθησης πλέον δεν βασίζονται στην παραδοσιακή πρακτική της τοποθέτησης «κοριών» στις συσκευές ενός ανθρώπου που υποπτευόμαστε πως μπορεί να είναι εγκληματίας. Πλέον, η παρακολούθηση είναι συνεχής και καλύπτει τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γραπτά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, τις αγορές που κάνουμε από ιστοσελίδες, ακόμη και προσωπικές λεπτομέρειες, όπως το ποιοί είναι οι φίλοι σου, ποιος είναι ο ερωτικός σου σύντροφος και σε ποιες χώρες ταξιδεύεις», είπε ο Σνόουντεν σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο που προβλήθηκε στη διάρκεια ενός δημόσιου ντιμπέιτ σχετικά με την κυβερνητική παρακολούθηση που διοργανώθηκε στο Τορόντο του Καναδά.

Στη συζήτηση έλαβε μέρος και ο τέως αρθρογράφος της αμερικανικής έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος τις προάλλες τιμήθηκε με το εγκυρότερο δημοσιογραφικό βραβείο των ΗΠΑ, το βραβείο Πούλιτζερ, για τα δημοσιεύματά του που αποκάλυψαν το πρόγραμμα καθολικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης της NSA, ειδικά του διαβόητου προγράμματος PRISM.

Ο Σνόουντεν, από τη Ρωσία όπου έχει καταφύγει και διαμένει από πέρσι τον Αύγουστο, εξέφρασε την επιθυμία του να παρατείνει την παραμονή του στη χώρα, ζητώντας στην ουσία από τη ρωσική κυβέρνηση να παρατείνει την περίοδο ασύλου που του χορηγήθηκε. Όπως δήλωσε η Τζέσελιν Ράντακ, δικηγόρος του Σνόουντεν, ο ίδιος θα ήθελε πολύ να γυρίσει στις ΗΠΑ, αλλά δεν προτίθεται να επιστρέψει και να δικαστεί ως κατάσκοπος. «Ωστόσο, αν η αμερικανική δικαιοσύνη αποφασίσει να τοποθετηθεί διαφορετικά επί του θέματος, θα είμαστε πανευτυχείς», δήλωσε η δικηγόρος του.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η ρωσική κυβέρνηση είχε φανεί πρόθυμη να παρατείνει επ’ αόριστον την περίοδο ασύλου στον Σνόουντεν.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου