ΔΙΕΘΝΗ

Άλλα οκτώ κορίτσια απήχθησαν από ενόπλους στη Νιγηρία

άλλα-οκτώ-κορίτσια-απήχθησαν-από-ενόπ-337967

Ένοπλοι -πιθανώς μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ- απήγαγαν στη διάρκεια της νύχτας οκτώ κορίτσια ηλικίας 12 έως 15 ετών από χωριό κοντά σε προπύργιό τους στη βορειοανατολική Νιγηρία, σύμφωνα με την αστυνομία και κατοίκους της περιοχής.

«Ήταν πολλοί και όλοι κουβαλούσαν όπλα. Ήρθαν με δύο οχήματα, βαμμένα με στρατιωτικά χρώματα. Άρχισαν να πυροβολούν στο χωριό μας» είπε ο Λάζαρους Μούσα, κάτοικος του χωριού Ουαράμπε, όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Πηγή της αστυνομίας είπε ότι τα κορίτσια μεταφέρθηκαν με φορτηγά, μαζί με τρόφιμα και ζώα.

Οι ισλαμιστές αντάρτες κρατούν ομήρους περισσότερες από 200 μαθήτριες που απήγαγαν από γυμνάσιο στις 14 Απριλίου.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την Τρίτη τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ πως δεν υπάρχει παραγραφή αν εκτελέσουν την απειλή του ηγέτη τους και πουλήσουν ως σκλάβες τις 200 νιγηριανές μαθήτριες.

Ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπάκαρ Σεκάου, δήλωσε σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα ότι ο Αλλάχ του είπε να πουλήσει τα κορίτσια, τα οποία απήγαγαν μαχητές του από σχολείο στο χωριό Τσιμπόκ, στη βορειοανατολική Πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας.

«Προειδοποιούμε τους δράστες ότι στο διεθνές δίκαιο υπάρχει απόλυτη απαγόρευση της δουλείας και της σεξουαλικής δουλείας. Υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ.

«Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε υπεύθυνος μπορεί να συλληφθεί, να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες, να δικασθεί και να φυλακισθεί ανά πάσα στιγμή στο μέλλον. Έτσι, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς τώρα, δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα ισχύει και σε δύο, πέντε ή δέκα χρόνια» τόνισε.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τις ομοσπονδιακές και τις τοπικές αρχές της Νιγηρίας να συνεργασθούν για τη διάσωση των κοριτσιών.

Οποιοσδήποτε αγοραστής θα κληθεί επίσης να λογοδοτήσει, τόνισε ο Κόλβιλ, επισημαίνοντας πως, σε συνθήκες δουλείας, τα κορίτσια είναι πιθανότατα εκτεθειμένα σε «διαρκή σωματική, ψυχολογική, οικονομική και σεξουαλική βία» και πως οι καταναγκαστικοί γάμοι μπορεί να έχουν καταστροφική επίδραση στα θύματα.

«Η διαφορά ισχύος ανάμεσα στα κορίτσια και τους “συζύγους” τους είναι πιθανό να υπονομεύει οποιαδήποτε αυτονομία, οποιαδήποτε ελευθερία βούλησης και έκφρασης των κοριτσιών. Η κατάσταση στη οποία θα βρίσκονται, θα ισοδυναμεί με δουλεία ή με πρακτικές δουλείας στο πλαίσιο του αποκαλούμενου γάμου» δήλωσε.

Ο Κόλβιλ υπογράμμισε πως οποιαδήποτε απόπειρα διάσωσης των κοριτσιών πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνοντας παλιότερες κατηγορίες για υπερβολική χρήση βίας από το νιγηριανό στρατό σε επιχειρήσεις εναντίον της Μπόκο Χαράμ.

Οι άμαχοι δεν πρέπει να εκτίθενται σε κίνδυνο ούτε πρέπει να γίνονται εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες ή αυθαίρετες συλλήψεις υπόπτων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου