ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία και Σιγκαπούρη θα δίνουν πλέον στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς

ελβετία-και-σιγκαπούρη-θα-δίνουν-πλέο-340578

Αλλάζουν τα δεδομένα -όπως φαίνεται- για δύο από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως οικονομικά κέντρα τραπεζικής μυστικότητας, καθώς η Ελβετία και η Σιγκαπούρη δεσμεύτηκαν για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι.

Με την εξέλιξη αυτή οι κυβερνήσεις θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν το ύψος των φόρων που χρωστούν άτομα, τα οποία νόμιζαν ότι μπορούσαν να κρυφτούν σε άλλες δικαιοδοσίες, δήλωσε ο επικεφαλής επί φορολογικών θεμάτων του ΟΟΣΑ, Πασκάλ Σεντ-Αμάνς. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να ακολουθήσουν το νέο παγκόσμιο μοντέλο για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού περιεχομένου μαζί με 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ και άλλα 11 κράτη, στα οποία περιλαμβάνονται φορολογικοί παράδεισοι όπως τα νησιά Καϊμάν και Τζέρσι.

Υπενθυμίζεται πως η Ελβετία για δεκαετίες ήταν το φρούριο της τραπεζικής μυστικότητας και οι τράπεζες της είχαν καταφέρει να διαχειρίζονται πάνω από 1,7 τρισ. ευρώ.

Ωστόσο, τα πολλά είναι τα υπεράκτια οικονομικά κέντρα που δεν έχουν συναινέσει στη συμφωνία και όπως γράφουν και οι Financial Times, κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών ξεκίνησαν να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους προς τα εκεί. Υπεράκτιες εταιρείες φαίνεται να στέλνουν κεφάλαια σε ασφαλή καταφύγια, όπως στον Παναμά και το Ντουμπάι.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου