ΔΙΕΘΝΗ

Μυστήριο με την διαθήκη του Γερμανού συλλέκτη του «θησαυρού των Ναζί»

μυστήριο-με-την-διαθήκη-του-γερμανού-σ-340824

Διαθήκη φέρεται να άφησε ο Γερμανός συλλέκτης του θησαυρού των Ναζί που πέθανε χθες σε ηλικία 81 ετών.

Μυστήριο με την διαθήκη του Γερμανού συλλέκτη του «θησαυρού των Ναζί»
Ο δικηγόρος του συλλέκτη δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της διαθήκης αλλά το εν λόγω έγγραφο θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στο πως θα γίνει η διαχείριση της τεράστιας συλλογής έργων τέχνης που είχε στην κατοχή του ο 81χρονος Γερμανός.

Ανεπιβεβαίωτα ρεπορτάζ γερμανικών μέσων αναφέρουν ότι ο Cornelius Gurlitt αφήνει την συλλογή που εκτιμάται ότι είναι αξίας έως και 1 δισ. ευρώ σε κάποιο ξένο μουσείο, πιθανότατα στην Αυστρία ή την Ελβετία.

Ο 81 ετών Γερμανός ήταν γιος εμπόρου τέχνης που είχε δουλέψει για τον Αδόλφο Χίτλερ και πολλοί από τους πίνακες γνωστών ζωγράφων (πάνω από 1.400 έργα Πικάσο, Ματίς, Ρενουάρ, Μονέ κ.α.) που είχαν εντοπιστεί στο διαμέρισμά του στο Μόναχο πριν από δύο χρόνια, θεωρείται ότι είχαν κατασχεθεί από Εβραίους κατά το ναζιστικό καθεστώς.

Αρχικά ο συλλέκτης είχε αρνηθεί να παραχωρήσει οικειοθελώς τα έργα, υποστηρίζοντας ότι αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο, στην συνέχεια ωστόσο συμφώνησε να συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές ώστε να διαπιστωθεί η προέλευση και να επιστραφούν όσα έργα αποδεικνύονταν ότι ήταν κλεμμένα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου