ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων το Λονδίνο

πρωτεύουσα-των-δισεκατομμυριούχων-τ-347524

Πρώτο και με διαφορά έρχεται στη λίστα των «Κυριακάτικων Τάιμς» με τους σούπερ πλούσιους του κόσμου, το Λονδίνο, που είναι πλέον η πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων.

Για πρώτη φορά οι δισεκατομμυριούχοι στη Μεγάλη Βρετανία ξεπέρασαν τους 100 και από αυτούς οι 72 ζουν στο Λονδίνο. Δεύτερη στη λίστα έρχεται η Μόσχα με 48 δισεκατομμυριούχους και μόλις τρίτη η Νέα Υόρκη με 43. Σε κάθε 607.000 Βρετανούς υπάρχει ένας δισεκατομμυριούχος. Οι 39 από τους 72 δισεκατομμυριούχους του Λονδίνου, όπως αναφέρεται στη λίστα, έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, ενώ η συνολική περιουσία και των 104 δισεκατομμυριούχων της Βρετανίας υπολογίζεται στα 301 δισεκατομμύρια λίρες.

Πρώτοι στη λίστα των υπερπλούσιων του Λονδίνου είναι οι αδελφοί Χίντζουα καθώς η περιουσία τους είναι περίπου δώδεκα δισεκατομμύρια λίρες. Στη δεύτερη θέση είναι ο Αλισερ Ουσμάνοφ από το Ουζμπεκιστάν, με περιουσία 10,5 δισεκατομμύρια λίρες.

Σημειώνεται ότι πέρυσι ήταν στην πρώτη θέση, αλλά η μεγάλη διακύμανση που έχει το ρούβλι, αφαίρεσε από την περιουσία του μέσα σε έναν χρόνο 2,5 δισεκατομμύρια λίρες. Ο Ουσμάνοφ έχει στην ιδιοκτησία του το 30% των μετοχών της ποδοσφαιρικής ομάδας Αρσεναλ. Ακόμη μεγαλύτερη πτώση στη λίστα σημειώνει ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, ο ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος από την πέμπτη θέση των σούπερ πλούσιων του Λονδίνου έφτασε στην ένατη θέση με περιουσία 8,5 δισεκατομμύρια λίρες.

Στη λίστα των «Κυριακάτικων Τάιμς» περιλαμβάνονται και δύο Ελληνοκύπριοι. Ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, που ασχολείται με επιχειρήσεις αερομεταφορών και έχει περιουσία ένα δισεκατομμύριο λίρες (βρίσκεται στην 34η θέση της λίστας), και ο Κρις Λάζαρης, που ασχολείται με τα ακίνητα και βρίσκεται στην 93η θέση με περιουσία 246 εκατομμύρια λίρες.

Ενα νέο μέλος στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων είναι ο θεατρικός επιχειρηματίας σερ Κάμερον Μάκιντος, με περιουσία ένα δισεκατομμύριο λίρες. Το μιούζικαλ «Μις Σαϊγκόν», το οποίο εξακολουθεί να παίζεται σε θέατρο του Λονδίνου και έχει σημειώσει μεγάλη εμπορική επιτυχία, του έχει αποφέρει σημαντικά έσοδα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου