ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία προς τουρίστες: Μην φωνάζετε όταν σας ληστεύουν

βραζιλία-προς-τουρίστες-μην-φωνάζετε-348870

Ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει μια σειρά από ταξιδιωτικές οδηγίες την οποία εξέδωσε η αστυνομία της Βραζιλίας ενόψει του επικείμενου Παγκόσμιου Κυπέλλου, όπου, ανάμεσα σε άλλα, συστήνεται στους τουρίστες που πέφτουν θύμα κλοπής να… μην ουρλιάζουν.

«Μην αντιδράτε, μην ουρλιάζετε ή και μην αντιστέκεστε» γράφει το φυλλάδιο, το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα Estadao de Sao Paulo διανέμεται μέσω πρεσβειών και προξενείων προς τους φαν του ποδοσφαίρου που προτίθενται να επισκεφτούν τη χώρα της λατινικής Αμερικής τον Ιούνιο προκειμένου να παρακολουθήσουν το Μουντιάλ.

Η ιδέα είναι προφανώς να συμβουλέψει τους τουρίστες να μην προκαλούν νέες πράξεις βίας από πλευράς των κλεφτών και να αποφευχθεί το όλο και πιο διαδεδομένο έγκλημα των «latrocinions», δηλαδή των ληστειών που καταλήγουν σε δολοφονία. «Οι τουρίστες κατά κύριο λόγο έρχονται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τέτοια εγκλήματα δεν λαμβάνουν χώρα πολύ συχνά», λέει ο Μάριο Λέιτε, επικεφαλής ασφαλείας για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Σάο Πάολο.

Στους τουρίστες συστήνετααι επίσης να μην επιδεικνύουν πολύτιμα αντικείμενα τα οποία ίσως προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ληστών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της νύχτας, να μην κυκλοφορούν μόνοι τους και να παρατηρούν αν τους ακολουθούν. Μπορεί οι οδηγίες να ακούγονται υπερβολικές, ο υπεύθυνος ασφαλείας τονίζει πάντως ότι πρέπει να τηρούνται για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η Βραζιλία είναι μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο καθώς, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για το 2012, ανά 100.000 κατοίκους οι 25,2 χάνουν τη ζωή τους από εγκληματικές ενέργειες.

Κι ενώ η επίσημη αστυνομία της Βραζιλίας εκδίδει ταξιδιωτικές οδηγίες, οι αστυνομικοί του Σάο Πάολο απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις την περίοδο του Μουντιάλ. Οι αστυνομικοί διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ζητώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου