ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ προς Google: Σβήστε άσχετα δεδομένα- Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στη «λήθη»

εε-προς-google-σβήστε-άσχετα-δεδομένα-οι-πο-349907

Εντολή στην Google να τροποποιήσει ορισμένα παλιά και άσχετα με τις αναζητήσεις αποτελέσματα μετά από αίτημα απλών πολιτών στα πλαίσια της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, έδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Google πρέπει να σβήνει «άσχετα» και «παλιά» αποτελέσματα, μετά από αίτηση των ενδιαφερόμενων.

Την υπόθεση έφερε στο δικαστήριο ένας Ισπανός, ο οποίος παραπονέθηκε ότι η αναζήτηση στη Google με το όνομά του έβγαζε ως αποτελέσματα άρθρα εφημερίδων πριν από 16 χρόνια για την πώληση ακινήτου για εξόφληση χρεών που είχε τότε. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το θέμα έχει πλέον επιλυθεί και δεν θα έπρεπε να συνδέεται το όνομά του με τα εν λόγω άρθρα, καθώς με αυτό τον τρόπο παραβιάζεται η ιδιωτικότητά του.

Η Google χαρακτήρισε «απογοητευτική» την απόφαση και ανέφερε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αναλυθούν οι επιπτώσεις.

Η μηχανή αναζήτησης υποστηρίζει ότι δεν ελέγχει τα στοιχεία που εμφανίζονται και ότι απλώς παρέχει τα links (συνδέσμους) για πληροφορίες που παρέχονται δωρεάν στο ίντερνετ. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι αν υποχρεωθεί να σβήσει δεδομένα, αυτό θα ισούται με λογοκρισία.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντιγνκ, με ανάρτησή της στο Facebook, τόνισε ότι πρόκειται για «μια καθαρή νίκη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το 2012 έναν νόμο που δίνει στους χρήστες του ίντερνετ το «δικαίωμα στο να ξεχαστούν», να αιτηθούν δηλαδή την αφαίρεση δεδομένων που αφορούν τους ίδιους και θεωρούν ότι παραβιάζουν την ιδιωτικότητά τους.

Στα πλαίσια του εν λόγω νόμου οι μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να επεμβαίνουν σε ορισμένες αναζητήσεις ώστε τα αποτελέσματα να συμβαδίζουν με την οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου